DISTRIBUIȚI

Sezonul estival este în plină desfășurare, iar weekend-ul acesta mii de turiști iau din nou cu asalt stațiunile de pe litoral pentru a scăpa de arșița care pârjolește mare parte din România. Reamintim că Bucureștiul, dar și alte 11 județe din țară se află sub cod roșu de caniculă. În Capitală, la soare, sunt 59 de grade Celsius, iar la umbră 39. Și Dobrogea se află sub cod portocaliu de caniculă cel puțin până diseară.

Polițiștii informează că pe autostrada A2 București – Constanța se circulă, astăzi, în condiții de aglomerație pe sensul către mare. Motiv pentru care conducătorii auto care se deplasează pe acest drum sunt sfătuiți să adapteze viteza la condițiile rutiere, să mărească distanța de siguranță față de vehiculele dinainte și să manifeste disciplină în trafic, după cum specifică oamenii legii într-un comunicat.

De asemenea, potrivit CNAIR, circulaţia vehiculelor rutiere cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, respectiv 7,5 tone, altele decât cele destinate exclusiv transportului de persoane, va fi interzisă în zilele de vineri, sâmbătă şi duminică, în perioada 1 iulie – 31 august 2017, astfel:

– pe sensul către Constanța al Autostrăzii A2 București (int. A2 cu DNCB) – Fundulea – Lehliu – Fetești – Murfatlar (int. A2 cu DN3), restricție de tonaj (3,5 tone) vinerea, în intervalul orar 12.00 – 24.00 și sâmbăta, în intervalul orar 06.00 – 14.00;
– pe sensul către Capitală al Autostrăzii A2 București (int. A2 cu DNCB) – Fundulea – Lehliu – Fetești – Murfatlar (int. A2 cu DN3), restricție de tonaj (3,5 tone) duminica, în intervalul orar 12.00 – 24.00;
– pe ambele sensuri ale DN39 Agigea (int. DN39 cu DN39A) – Mangalia (intrare în municipiu), restricție de tonaj (7,5 tone) vinerea, în intervalul orar 12.00 – 22.00, iar sâmbăta și duminica, în intervalul orar 06.00 – 22.00;
– pe sensul către Cernavodă al DN22C Murfatlar – Cernavodă, restricție de tonaj (7,5 tone) duminica, în intervalul orar 12.00 – 24.00.

Măsura restricționării traficului greu pe arterele sus-menționate s-a luat în baza HG nr. 1777/2004, cu modificările și completările ulterioare. Încălcarea prevederilor acesteia constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă.

În urma avertizării de cod roșu și portocaliu, emise de Administraţia Naţională de Meteorologie, începând cu data de 1 iulie 2017, între orele 10.00 și 21.00, vor fi introduse restricţii de circulaţie pentru autovehiculele cu o masă autorizată > 7,5 tone pentru județele: Mehedinţi, Gorj, Vâlcea, Dolj, Olt, Argeș, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Dâmbovița, Prahova, Brașov, Covasna, Buzău, Ialomița, Călărași, Constanța, Tulcea, Brăila, galați, Vrancea, Bacău, Vaslui, Neamț, Iași, Suceava și Botoșani.

CNAIR, în baza prevederilor articolului 44 alin. 2 al Ordonanţei de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările şi completările ulterioare, interzice temporar circulaţia vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, pe autostrăzile şi drumurile naţionale din judeţele afectate de codul portocaliu, cu excepţia:

– transporturilor de persoane;
– transporturilor de animale vii şi de produse perisabile de origine animală şi vegetală;
– vehicule care participă la intervenţii în caz de forţă majoră;
– transporturi funerare;
– transporturi poştale;
– transporturi de echipamente de prim ajutor;
– transporturi pentru distribuire de carburanţi;
– transporturi de mărfuri sub temperatura controlată;
– transporturi pentru tractări vehicule avariate;
– transporturi pentru distribuirea de apă şi hrană în zonele calamitate;
– transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcţie salubrizării;
– transporturi apă îmbuteliată;
– transporturi produse provenite din exploatări agricole.

Restricţionarea circulaţiei este necesară pentru protecţia sectoarelor de drum asfaltat pe care, din cauza temperaturilor ridicate din timpul zilei, se produc deformări majore ireversibile cu pierderea stabilităţii îmbrăcăminţii rutiere.

Având în vedere temperaturile extrem de ridicate din foarte multe zone ale țării, conducătorilor de autovehicule li se recomandă următoarele:

– să folosească sistemele de climatizare;
– să se asigure că presiunea din pneuri este cea recomandată pentru sezonul cald;
– să evite pe cât posibil călătoriile în jurul prânzului, în special persoanele în vârstă;
– să nu conducă dacă sunt obosiţi.
Totodată, persoanele cu probleme cardiace sau de altă natură medicală menite a împiedica conducerea autovehiculelor în condiţii de siguranţă sunt sfătuite să evite pe cât posibil deplasare cu autovehiculul în perioadele de timp caniculare, iar dacă aceasta este necesară, să aibă un însoţitor în autovehicul.

Discuții

comments