DISTRIBUIȚI

În acest weekend, toate drumurile duc la NEVERSEA. Aproximativ 150 de artiști și DJ-i vor încinge atmosfera pe cele șapte scene amplasate pe plajele Modern și Trei Papuci din Constanța. Printre DJ-ii care se vor ocupa de warm-up la cel mai mare festival muzical al verii de pe litoral este și realizatorul emisiunii CHATerașii de la Radio3Net, Adrian Șaguna. Are 28 de ani, iar în fiecare seară, de luni până joi, de la 21:00 până la miezul nopții, îl puteți asculta, live, la Radio3Net Florian Pittiș. În urmă cu doi ani, Adrian Șaguna a făcut parte și din echipa Radio Vacanța.

Ieri, DJ-ul a fost invitatul lui Liviu Predescu în studioul Radio Constanța, unde a vorbit despre parcursul său muzical, context în care a dezvăluit că nu este deloc străin de evenimentele muzicale de anvergură de la malul mării.

„Acum doi ani am mixat la Liberty Parade, a fost ultima ediție, și paradoxul face să mixez la prima ediție de Neversea“, spune tânărul de 28 de ani.

Cine este DJ Adrian Șaguna?

19702386_1553582198008817_1578073147239153230_n„Adrian Șaguna este numele, l-am păstrat. Cred că vreo doi ani am folosit un pseudonim DJ Sound, iar apoi, o prietenă m-a sfătuit să folosesc numele meu. Mi-a spus «Ai un nume frumos, hai să mergi cu el, iar în străinătate, când vei ajunge tu mare, vei vedea că numele e mult mai rezonabil, decât să-ți pui nickname-ul»“, a dezvăluit DJ-ul român.

Pentru cei străini de fenomenul muzical în care realizatorul Radio3Net este implicat pe lângă activitatea lui de DJ la radio, Adrian Șaguna a explicat de înseamnă să mixezi muzică electronică.

„Chiar am avut un curs zilele trecute, am vorbit pentru o școală de Dj-i din București și am fost chemat să povestesc despre experiența mea de 12 ani. Le-am explicat de înseamnă a mixa. A mixa nu înseamnă doar a «amesteca» piesele. Înseamnă să cunoști muzică, în primul rând și să ai viziune asupra unui program și mă refer la programe muzicale. Pentru că e foarte ușor să spui că ești DJ, dar mulți nu înțeleg și spun «dar ce faci tu, dai din butoane de 2-3 ori și…“

A fi DJ implică multă pasiune. Este o artă

Un fapt interesant explicat de Adrian este acela că DJ-ii sunt recunoscuți ca atare în Codul Muncii, iar cei care profesează au de regulă un atestat, asta după ce au urmat cursuri de formare în acest sens. Există așadar un cadru legal în care se poate practica meseria de DJ, după cum afirmă realizatorul Radio3Net.

„Meseria de DJ implică în primul rând pasiune. Este o meserie pe care trebuie s-o simți, ca și meseria de jurnalist. A fi DJ este în primul rând o artă, asta o spun în general oricui și în special celor care vor să se apuce de această îndeletnicire“, afirmă Adrian Șaguna.

Tot el spune că, în urmă cu 12 ani, când el lua pentru prima dată contact cu platanele, tehnologia nu era atât de avansată și nu oferea atât de multe posibilități.

Mâine (n.r.astăzi) voi mixa practic pe playere, deși trend-ul este să vii cu un laptop. Pe playere încă mai păstrăm stilul acela vechi. Sigur, există și vinilurile, însă puțină lume mai poate mixa pe un astfel de pe suport“, a mai dezvăluit Adrian Șaguna, în dialog cu Liviu Predescu.

Alcătuirea playlistului pentru un eveniment nu este niciodată o muncă ușoară sau strict tehnică, ci impune imaginație, creativitate și, firește, multă inspirație. De aceea, cei mai buni DJ-i termină de construit un playlist abia cu puțin timp înainte de evenimentul pentru care trebuie să construiască atmosfera.

Adrian Șaguna spune că a ajuns să facă parte din line-ului artiștilor de la Neversea ajutat de Doru Tincă, soțul artistei Ellie White.

„Este întâmplător și unul dintre cei mai buni prieteni ai mei, ne știm de pe vremea când împreună mixam într-un club din Brașov. M-a sunat acum câteva luni și mi-a zis «Șaguna, ce faci, vrei să vii să deschizi Neversea?». I-am spus că îi închid telefonul și-l sun peste un minut să văd dacă e adevărat. Apoi detaliile și-au urmat cursul firesc. Este ceva inedit, este varianta UNTOLD la mare, UNTOLD în bikini“, glumește Adrian Șaguna.

„Constanța are nevoie de o alternativă“

Neversea este primul eveniment de o maximă anvergură organizat la Constanța în ultimii 20 de ani. 14142016_1220567897976917_1453110416416299192_n

„Fără să jignesc, eu consider că orașul Constanța merită o alternativă la stațiunea Mamaia, pentru că, pe timp de vară, eu cred că există două orașe într-unul: Constanța și Mamaia. Nu are rost să vorbim despre Vama Veche și așa mai departe, pentru că este cu totul altceva. Repet, Mamaia este o alternativă pentru tineret, iar Neversea este un festival dedicat tinerilor, dar nu numai. Ați văzut pe afiș, line-up-ul este compus din DJ din top 10 și veți vedea că DJ nu sunt doar acei oameni care vin și mixează și pun muzică și nu înțelegi nimic… celebrul «bumtzi-bumtzi». Veți vedea suprize mari de tot“, este de părere Adrian Șaguna.

A fi DJ nu este pentru oricine

Contrar aparențelor, mentorul său nu este unul dintre DJ-ii care vor mixa pe aceeași scenă cu el la Neversea, ci un alt veteran al muzicii de calitate, Dave Gahan de la Depeche Mode. „Este idolul meu, el mă inspiră, este un om pe care am și ales să mi-l tatuez. DJ-ii în general sunt trend setteri, când vine vorba de meseria asta. Trend setteri sunt cei care formează un stil, cum este Dua Lipa. Și-a găsit identitatea muzicală după ani de căutări, pentru că un DJ asta face, trece prin mai multe schimbări. Eu recunosc faptul că în cei 12 ani de activitate am pus și muzică de nuntă și electronică și iată, de 9 ani sunt la Radio România, la Radio3Net Florian Pittiș, unde trebuie să te orientezi după un playlist, am lucrat și în televiziune, de aceea spun că peste tot trebuie să te adaptazi. Nu oricine poate fi DJ“, consideră Adrian Șaguna.

Am vrut să aflăm de la invitatul nostru și care ar fi deosebirile și asemănările dintre DJ-ii din estul Europei și cei care vin din Vest. Au proiecte diferite, stiluri care se deosebesc fundamental sau așa cum se spune,este muzica un limbaj universal ce înlătură granițele.

„Nu-mi amintesc nume mari din estul Europei și nu că ar fi o jignire sau ceva, nu. Vestul Europei, dacă tot am vorbit de trend setteri, ei sunt cei care dau tonul. Am fost în Belgia, țară recunoscută ca având cei mai buni DJ-i, evident, alături de Olanda, Germania și acolo am văzut de exemplu, în 2013, într-un club din Bruxelles, un DJ despre care nu auzisem, apoi după jumătate de an s-a lansat piesa Wave after wave, era Robin Schulz. Abia apăruse genul acesta de deep vocal și iată că piesa a prins foarte bine“, își amintește Adrian Șaguna.

Punând lucrurile cap la cap, ca o concluzie, DJ Adrian Șaguna se declară încântat și onorat că a fost ales să facă parte din grupul exclusivist al DJ-ilor invitați să pună muzică pentru zecile de mii de participanți de la Neversea.

Radio3Net Florian Pittiș este vara aceasta pe litoral alături de Radio Constanța și Radio Vacanța, iar în cadrul acestui proiect este prezent și Adrian Șaguna, care își va prezenta emisiunea de seară care începe la ora 21:00 și ține până la 00:00.

Discuții

comments