DISTRIBUIȚI

Înainte de a depăna crâmpeie din cea mai frumoasă poveste a vieţii sale, povestea Radio Vacanţa, Doina Caramzulescu sau Doamna Radio Vacanţa, cum a mai fost numită, a ţinut să le spună ascultătorilor, mai întâi, că vocea sa trece prin toanele unei laringite. În gradina Casei Scriitorilor din Neptun, jurnalista care a scris istoria acestui post de radio timp de 3 decenii, îşi începe istorisirea.

„ Am făcut o laringită rebelă pe care, ce e drept, nici eu nu am tratat-o cum trebuie, aşa că vocea mea e departe de ce era ea înainte la Radio Vacanţa. … În 1968 s-a hotărât să venim pe ture, 2 săptămâni, eu am făcut rost de 2 ture, pe 28 iunie am plecat cu Lena catre Constanța. Directorul Corneliu Leu era furibund și pe bună dreptate, era mare vânzoleală, se tot schimbau echipele, a zis să rămân toată vara şi am rămas. Radio Vacanța, după părerea mea, însemna multă vacanţă şi foarte puţin radio. Ei bine, n-a fost chiar aşa, am făcut şi foarte mult radio, dar aveam timp să ieşim şi pe plajă“, își aduce aminte Doina Caramzulescu.

Era prima vară din toate cele aproape 30 câte au urmat pentru Doina Caramzulescu la pupitrul Radio Vacanţa.

Reporter: Cum era în momentul în care vă apropiaţi de microfon şi ştiaţi că vocea dvs este auzită de atâţia români care ardeau după libertate?

„Nu ştiu, pentru mine era o fericire să mă apropii de microfon, în primul rând pentru că eram fericită că pot să vorbesc la microfon. Şi încercam întotdeauna să găsesc un cuvânt frumos pentru toată lumea. Mai mult decât atât, mi-a plăcut atât de mult Radio Vacanţa încât nu m-am limitat numai la emisiunile în limba engleză, m-am implicat în tot ce mă puteam implica. Iar faptul că veneau oameni, veneau fetiţe de liceu şi-mi cereau autografe, pentru mine era o bucurie nemaipomenită. Asta reprezenta adevărata satisfacţie. Radio Vacanța era unic, transmitea în cinci limbi străine“, mai adaugă Doina Caramzulescu.

Mulţi au spus că Radio Vacanţa a fost în primul rând o stare de spirit dăruită de acei oameni dedicați din spatele microfoanelor. Era de fapt emoţia libertăţii de exprimare garantată de informații și de melodii internaționale, ieșite din tiparul impus de cenzura acelor timpuri. Pe unele piese chiar Doina Caramzulescu a ţinut să le transforme în şlagăre.

„Şerban Georgescu și Dumitru Lupu erau nelipsiţi de pe undele Radio Vacanţei, aşa că… «Gara Mică» răsuna de dimineaţă până în seară şi cu «I have a dream» şi acum eu le consider cele mai longevive melodii solicitate de ascultătorii noştri. Plecam să fac Seara Televiziunii la Sofia şi tocmai auzisem melodia, îmi plăcuse, Lena venise să mă schimbe şi i-am zis Lenei, transmite-o pe aceasta de câte ori poţi pe zi, să o scoţi șlagăr până mă întorc şi după 2 – 3 săptămâni când m-am întors, era şlagăr“, rememorează cu mândrie interlocutoarea noastră.

Cine s-ar fi gândit că un copil timid, care visa să ajungă actriţă, nimeni alta decât Doina Caramzulescu o să studieze mai apoi Limba şi Literatura Engleză şi o să ajungă la prezentatorul emblemă al Radio Vacanţa? Nimeni, nici chiar dumneai. Era în clasa a IX-a când a recitat Scrisoarea a III a de Mihai Eminescu şi a înţeles că are darul oratoriei. Apoi zarurile au fost aruncate într-un chip neprevăzut.

„Se pare că am citit-o atât de bine, cu atâta suflet, cu atâta pathos, încât toată clasa a tăcut din gură. Şi atunci mi-a venit mie ideea să mă fac actriţă. Bine că nu m-am făcut că nu aş fi avut talent. Am dat la teatru şi am căzut cu surle şi trâmbiţe şi sunt fericită că am căzut… (…) Am făcut eu socoteala ce ştiu să fac şi am dat la engleză. (…) Eu sunt convinsă că există un destin pentru fiecare, cu bune şi cu rele şi că ceea ce ne este dat, asta aveam!“, crede Doina Caramzulescu.

Reporter: Iar dumneavoastră vi s-a dat Radio Vacanţa.

„Mi s-a dat, asta e adevărat!“, confirmă fosta voce de aur a radioului emblemă de pe litoral.

Cum a reuşit Doina Caramzulescu să aducă bucurie ascultătorilor într-un regim comunist opresiv, în care toate cuvintele erau bine cântărite înainte de a fi rostite şi toate piesele străine filtrate de persoane autorizate din partid, dar şi cum s-au ridicat hotelurile de pe litoralul românesc, în timp, sub ochii ei, vom afla într-un alt reportaj dedicat Doamnei Radio Vacanţa.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments