DISTRIBUIȚI

Cele mai mari rezervoare de apă potabilă din România se găsesc în Dobrogea, în bazine subterane uriașe, numite acvifere. Apa fosilă, cum au numit-o specialiștii, este pură si are o vechime de peste 100.000 de ani. Geologul și cercetătorul Cristian Lascu a vorbit pentru Radio Constanța despre legendele țesute în jurul -Oltului subteran al Dobrogei- și despre planurile puse la cale de comuniști pentru a-l cerceta.

Bătrâna Dobroge a trăit mereu un paradox, paradoxul apelor. La suprafața, mai ales vara, pământurile sunt atat de însetate încât ai zice că până și fântânile își pierd izvorul, în timp ce, la la mari adâncimi se odihnesc, de zeci de mii de ani, ape pure, în albii imense de calcar. Geologul Cristian Lascu, cel care a descoperit și peștera toxică de la Movile, a declarat că studiile făcute de-a lungul timpului demonstrează că Dobrogea are un imperiu acvatic subteran.

Reporter: Dobrogea are un astfel de bazin?

„Da, este un mare acvifer, așa îi spunem noi, s-a lucrat, se mai lucrează, nu îi știm toate secretele. E o poveste frumoasă, dar care are niște baze reale. Se spune că, demult, marinarii au constatat devieri de la acul busolei atunci când se apropiau de Constanța. Ei au avut în felul acesta primele indicii despre existenta unui mare zăcământ de fier care este la Palazu Mare. S-a pus problema să scoatem fierul acela. Era un fier de calitate. Problema era că deasupra acelui zăcământ de fier erau 500 de metri adâncime de calcare carstificate, cu goluri, cu peșteri prin ele, pline de apă. S-a cercetat și s-a văzut că este un volum imens de apă. S-a vorbit atunci, așa, prin comparație, că trece un adevărat Olt pe acolo“, ne explică speologul Cristian Lascu.

Planul comuniștilor era acela de a extrage zăcământul de fier de la Palazu Mare în ciuda rezervorului de apă, de deasupra. S-au gândit să foreze, iar pentru acest lucru era nevoie de o izolare a lucrării prin congelarea apei. Și-au dat seama că energia consumată ar fi fost mai scumpă decât valoarea fierului și au renunțat. Specialiștii spun că, în total, Dobrogea are 3 astfel de acvifere cu surse de alimentare diferite.

„Însăși Constanța beneficiază de sursele de apă de la Caragea Derment care este o sursă de apă foarte bună care vine de la mare adâncime. Apoi există izvoare naturale, chiar lângă Mangalia avem izvoare de apă dulce, dar mai ales izvoare sulfuroase cu debite mari, sute de litri pe secundă“, a mai dezvăluit speologul dobrogean.

Mulți au spus că bazinele de apă bună de băut ale Dobrogei sunt mai valoroase decat toate rezervele de aur, la un loc, căci unde e apă, este și viață.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments