DISTRIBUIȚI

Când vorbim de mașini autonome, acele autovehicule fără șofer, conceptul pare unul foarte promițător, în teorie cel puțin. Din păcate, prea puțini oameni par să aibă încredere în aceste concepte futuriste.

Un chestionar simplu, spre exemplu, a scos la iveală faptul 78% dintre cei intervievați nu au curaj să circule pe stradă folosind mașini autonome.

Mai ales dacă vorbim de un vehicul pe care nu îl putem controla la niciun nivel și care se deplasează cu 100 km/h printre alți bolizi din trafic.

Șoferii care au participat la studiu au simțit că nu au nevoie să fie asaltați în permanență cu informații vizavi de ce face mașina. Volanul a fost cea mai mare sursă de distragere, iar faptul că se mișcă singur într-o mașină autonomă reprezintă o sursă de stres. Acesta, spun ei, poate fi eliminat complet.

În schimb, sistemul de comenzi vocale ar trebui îmbunătățit, iar timpul de răspuns la întrebări micșorat. Dacă tot vom da comenzi vocale mașinii, ar trebui să fim siguri că acelea sunt înțelese cum trebuie, iar răspunsul în limbaj natural este pe măsură.

În final, concluzia a fost una cât se poate de simplă. Când discutăm de mașini autonome, educația pasagerilor va fi mai importantă decât tehnologia din interiorul autoturismului.

Un material realizat de Daniel HARALAMBIE

Discuții

comments