DISTRIBUIȚI

În cel mai cosmopolit oraș al României din anul 1900, la Sulina, ar fi copilărit Elena Lupescu, sau Duduia, controversata iubită a regelului Carol al II-lea. Se spune că, tatăl său, farmacist evreu, ar fi avut o spițerie pe una din străzile orașului. Pe vremea aceea, mai exact între anii 1870-1931 Sulina avea statul de Porto Franco și era gazdă pentru Comisia Europeană a Dunării. Aflăm detalii inedite din documentele vremii în următorul reportaj.

În căutarea abundenței, tatăl Elenei Lupescu, farmacistul Nicolae Lupescu, s-a mutat cu familia la Sulina, un oraș bogat ce avea statutul de Porto Franco în care mărfurile intrau fără să plătească vamă sau alte formalități fiscale. În acest spațiu cosmopolit Elena Lupescu, cea care avea să devină una dintre cele mai influente femei ale României Interbelice, dar și soția Regelui Carol al II-lea, a locuit aici aproximativ 10 ani. Bibliotecara orașului, Ilinca Mihăilă a căutat în documentele orașului imformații despre șederea acesteia la în Delta Dunării.

Farmacia este prima casă din stânga fotografiei.Era pe str. 2 si se poate vedea de la Dunăre, după ce casele din jur au fost demolate. Se obsearvă în fața farmaciei și a casei de lângă ea coloanele de fier beton care acoperă primul nivel – foto: Liviu Simioncencu 1977
„Povestea Elenei Lupescu la Sulina se desfășoară în jurul anului 1900. Ea avea câțiva ani când tatăl său s-a mutat cu familia de la Iași la Sulina și a deschis o farmacie, o drogherie cum se numea pe vremea aceea. Noi am identificat-o aici la Sulina ca fiind acum pe strada a doua. O farmacie care a funcționat la parter, iar la etaj erau camerele de locuit. Despre Elena Lupescu, cam 10 ani o leagă de orașul Sulina, era copil, apoi tatăl ei s-a mutat înapoi la București și apoi din nou la Iași. Există și acum clădirea, ea a rezistat bombardamentelor din cele două războaie mondiale, dar există și o altă variantă cum că această spițerie era pe strada întâi, într-o altă clădire care a dispărut“, povestește Ilinca Mihăilă, bibliotecar Sulina.

De altfel, la Biblioteca din Sulina există o fotografie cu strada pe care s-a aflat farmacia familiei Lupescu.

Cum a ajuns Elena Lupescu să intre in grațiile Regelui Carol al II-lea, dar mai ales cum a influențat istoria României acelor timpuri, ne spune directorul Muzeului Militar din Constanța, Costin Scurtu.

„Prințul Carol a fost căsătorit de trei ori, practic ultima căsătorie avea să fie cu Elena Lupescu, o roșcată fatală, o femeie cu o personalitatea puternică. Interesant este momentul în care viitorul monah avea să o întâlnească pe Elena Lupescu . Era la un cinematograf, rula filmul «Nibelungii», în 1925. Aceasta întâlnire era la 14 februarie, adică de Ziua Îndrăgostiților. Carol al II –lea, în memoriile sale, avea să menționeze destul de des această zi ca o dată de destin , nimeni și nimic nu putea să-i despartă. Alege, când era plecat în străinătate să participe la un moment funerar, în Marea Britanie. Dar, în loc să se întoarcă acasă, alege să rămână cu Elena Lupescu la Paris și renunță la toate îndatoririle sale față de țară. O parte din dezastrul situației României de la 1940 avea să-i fie imputat și Elenei Lupescu“, afirmă istoricul Costin Scurtu.

Cine ajunge la Sulina poate vedea, pe lângă farul vechi, cimitirul viu, sau casa memorială a dirijorului George Georgescu și strada în care a copilărit Elena Lupescu, femeia care a marcat viața Regelui Carol al II-lea, dar și destinul politic al României.

Un material realizat de Silvia PASCALE

Discuții

comments