DISTRIBUIȚI

Vulcanul Popocatepetl a erupt duminică, generând un nor de fum și abur cu o înălțime de doi kilometri, potrivit autorităților, informează Xinhua.

Erupția, înregistrată la 09:04 ora locală (14:04 GMT), a fost cea de-a patra în decurs de 24 de ore, potrivit Centrului Național pentru Prevenirea Dezastrelor din Mexic (Cenapred).

„În ultimele 24 de ore, sistemul de monitorizare a vulcanului Popocatepetl a înregistrat 88 de emisii de intensitate scăzută și patru explozii, dintre care două s-au produs sâmbătă, la 12:52 p.m. (17:52 GMT) și la 08:50 p.m. (01:50 GMT duminică) și duminică, prima la 06:22 a.m.(11:22 GMT) și aceasta de acum“, potrivit Cenapred.

Agenția a detectat, de asemenea, ”o emisie moderată de gaze și abur în partea nordestică” a vulcanului, situat la 70 de kilometri de capitala Mexicului, unde locuiesc peste 20 de milioane de persoane.

Vulcanul este activ din 21 decembrie 1994, iar ”o alertă galbenă de gradul doi” se menține de atunci în vigoare, ceea ce înseamnă că oamenii trebuie să nu se apropie la mai puțin de 12 kilometri de crater.

După puternicul cutremur de 7,1 care a lovit zona centrală a Mexicului pe 19 septembrie, vulcanul a înregistrat două erupții de abur și gaz în următoarele patru zile.

Cu toate acestea, autoritățile nu au observat o creștere semnificativă a activității vulcanului care poate fi pusă în legătură cu cutremurul.

Discuții

comments