DISTRIBUIȚI

Spotify a anunțat vineri lansarea primelor două piese de pe un album muzical compus de mai mulți artiști, inclusiv de cântărețul belgian Stromae, cu ajutorul tehnologiilor din domeniul inteligenței artificiale. Inițiativa reprezintă o premieră mondială, potrivit reprezentanților acestei platforme online suedeze, citați de AFP.

Albumul, intitulat „Hello World”, este produs de casa de discuri independentă Flow Records și reprezintă încununarea eforturilor depuse în cadrul unui proiect de cercetări științifice, denumit „Flow Machines”, a explicat pentru AFP Francois Pachet, fostul director al Computer Science Laboratory (CSL) din cadrul grupului Sony, care s-a alăturat echipei de la Spotify anul trecut.

Deși fragmente muzicale aparținând unui stil experimental au fost deja realizate în ultimii ani cu ajutorul computerelor, lansarea unui întreg album de muzică „mainstream” (pop, electro, jazz) creat de artiști cu ajutorul inteligenței artificiale reprezintă o premieră mondială, afirmă Francois Pachet.

Unul dintre titlurile prezentate vineri este „Hello Shadow”, o piesă cu ritmuri dance, al cărei co-creator este Stromae. Piesa este interpretată de cântăreața canadiană Kiesza.

Inteligența artificială a permis artiștilor implicați în proiect să compună atât melodii și armonii, cât și voci, pornind de la fragmente sau pasaje muzicale pe care le modificau apoi cu ajutorul unor programe informatice. Apoi, artiștii puteau să folosească elementele astfel obținute, să le modifice sau să renunțe la ele în cadrul procesului de creație.

„Nu este deloc vorba despre a-i fixa pe artiști în rolul de spectator”, ci de „a vedea în ce fel pot fi create instrumente care să îi ajute, determinându-i să facă lucruri noi și diferite”, a explicat Francois Pachet.

Același cercetător și informatician a lansat proiectul Flow Machines în cadrul CSL și la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris, dorind la început „să dezvolte tehnologii de inteligență artificială pentru a înțelege noțiunea de stil din anumite opere”. Apoi, echipa care a lucrat la proiectul Flow Machines a dorit să pună aceste tehnologii în mâinile unor artiști profesioniști.

După ce au lansat primul single, „Daddy’s car”, anul trecut, creatorii acestei inițiative și-au stabilit ca obiectiv conceperea unui întreg album muzical și comercializarea acestuia.

„În același fel în care sintetizatorul a revoluționat muzica în anii 1980, folosirea inteligenței artificiale este următoarea etapă în evoluția instrumentelor care sprijină creația muzicală și ea va produce melodii foarte noi și antrenante”, a explicat expertul francez.

Pentru acest album, Benoit Carre, al cărui nume de scenă este Skygge, membru al echipei din spatele proiectului și fost membru al grupului muzical Lilicub, a ales artiștii participanți și a colaborat la realizarea mai multor titluri de pe album.

Albumul va fi distribuit pe principalele platforme muzicale online și, în cazul în care va avea succes, ar putea fi comercializat și pe vinil.

Discuții

comments