DISTRIBUIȚI

Actorul american Mark Hamill se întoarce, după nu mai puţin de 34 de ani, în rolul Luke Skywalker în episodul al VIII-lea al celebrei saga „Star Wars”, care i-a adus celebritatea mondială încă de la vârsta de 16 ani. După o apariţie cu totul efemeră în „The Force Awakens”, Mark Hamill are de această dată un rol central în „The Last Jedi”, deşi bătrânul Luke Skywalker l-a surprins pe actorul titular, care s-a declarat „înmărmurit” de modul în care a evoluat personajul.

Ca milioane de fani din întreaga lume, Mark Hamill a aşteptat şi el cu nerăbdare să-l vadă din nou în acţiune pe legendarul personaj Luke Skywalker. În filmul „Star Wars: The Force Awakens” din 2015 – care reia acţiunea celebrei saga din momentul în care a lăsat-o în „Return of the Jedi” (1983) – celebrul cavaler Jedi a avut o apariţie de doar câteva secunde la finalul filmului, chiar înainte de generic. În episodul al VIII-lea, „Star Wars: The Last Jedi”, personajul va fi unul cât se poate de central, dar nu aşa cum se aşteaptă toată lumea, scrie revista People pe site-ul său, cu câteva zile înainte de lansarea filmului de vineri.

În interviul acordat revistei, Hamill afirmă că se aştepta să facă mult mai mult în „The Force Awakens”, plecând de la schiţele poveştii pe care le văzuse după ce a semnat un contract pentru reluarea rolului său emblematic. Povestea nu a mers însă în direcţia în care credea el. „Într-un fel a fost o binecuvântare deghizată pentru că am avut parte de toată distracţia participării, fără presiunea de a trebui să fac ceva substanţial. De data asta însă este ceva diferit”, a declarat el pentru suplimentul special al People intitulat „Star Wars: The Ultimate Guide to The Last Jedi”.

Rolul său din „The Last Jedi” nu a fost însă unul scutit de controverse. Mark Hamill a fost citat în luna mai a acestui an cu afirmaţia că are dezacorduri fundamentale cu regizorul „Star Wars: The Last Jedi”, Rian Johnson, în privinţa direcţiei spre care se îndreaptă personajul său Luke Skywalker în noul film al francizei. Totuşi, relatează CinemaBlend, actorul a clarificat mai târziu declaraţia, afirmând că nu a înţeles de la început ideea lui Johnson despre personajul său dar că, odată ce acest lucru s-a întâmplat, a fost total de acord cu ea.

„Am fost citat că i-aş fi spus lui Ryan că sunt într-un dezacord fundamental cu tot ce a decis despre Luke, dar este inabil formulat. Am fost de fapt surprins să văd cum îl percepea el pe Luke. Şi mi-a luat ceva timp să înţeleg modul lui de a gândi, dar apoi a devenit o experienţă palpitantă şi sper că aşa va fi şi pentru public”, a declarat actorul, potrivit sursei citate.

Imediat s-a speculat că motivul neînţelegerilor ar fi latura sumbră a lui Skywalker, o schimbare de perspectivă asupra personajului cu care Hamill nu ar fi fost de acord. Actorul explică situaţia în interviul pentru People. „Luke spune: ‘A venit timpul ca Jedi să dispară’. Asta vine de la cel mai optimist personaj din trilogia originală. Am fost înmărmurit!”, a povestit el.

Ce i-a făcut pe Luke şi pe Hamill – care glumeşte afirmând „sunt bătrân, amar şi izolat, la fel ca Luke” – să o ia pe această cale întunecată după „Return of the Jedi” (1983)? Este o întrebare la care numai filmul va răspunde, pentru că tot ce ţine de acţiunea propriu-zisă a „Star Wars: The Last Jedi” a fost tot timpul înconjurat de cel mai mare secret.

Totuşi, după avanpremiera europeană de la Londra de marţi, fanii din lumea întreagă ştiu ceva mai mult despre acţiunea din ultimul episod al foarte popularei saga stelare. Astfel, relatează Reuters, în noul episod Rey (Daisy Ridley) încearcă cu disperare să-l convingă pe Luke, care s-a izolat pe o insulă şi a renunţat la calea Jedi, să se alăture luptei rebelilor, care încep să-şi piardă speranţa în lupta împotriva puternicului Prim Ordin, condus de tiranicul lider suprem Snoke (Andy Serkis).

Regizorul Rian Johnson aduce din nou în prim-plan Forţa, energia supranaturală care circulă prin întreaga galaxie şi pe care tânărul Luke a învăţat să o folosească în „The Empire Strikes Back”, sub instruirea maestrului Jedi Yoda. Luke cel mai în vârstă a respins Forţa şi pe Jedi după ce unul din foştii săi ucenici, Ben Solo (Adam Driver), a apucat-o pe calea întunecată a Forţei.

„Personajele pozitive se lovesc de un zid şi toată lumea se confruntă cu provocări la care nu se aştepta”, a spus Mark Hamill cu prilejul avanpremierei de la Londra.

Rey începe să folosească Forţa şi află că aceasta îl conectează cu Ben prin intermediul unor viziuni. Ea încearcă să-l convingă pe acesta, devenit personajul negativ Kylo Ren, să îmbrăţişeze calea luminoasă a Forţei, în timp ce el încearcă să o atragă de partea întunecată.

Este o parte din intriga noului film, despre care Mark Hamill a declarat pentru site-ul starwars.com, într-un interviu din luna septembrie: „Toată lumea spune: ‘Oh, trebuie să fie atât de distractiv să te întorci în ‘Star Wars’. Da, este distractiv, dar este în acelaşi timp foarte intimidant şi aproape terifiant, pentru că este pur şi simplu prea mare ca să te simţi relaxat”.

Pentru a da o idee despre magnitudinea filmului, actorul a vorbit despre faptul că la o singură secvenţă au participat nu mai puţin de 150 de actori, dintre care mulţi machiaţi ca extratereştri, afirmând că numai acea scenă a avut probabil un cost de o sută de ori mai mare decât ultima peliculă în care a jucat, „Brigsby Bear” (2017).

„A fost cu siguranţă unul dintre cele mai opulente platouri pe care mi-a fost dat să păşesc vreodată. Am fost fascinat nu numai de scenele în care am jucat. Când am avut timp liber am fost şi m-am uitat la toţi acei actori şi la diferite scene. Iar cantitatea aceea de talent nu este pur şi simplu cunoscută… De aceea genericul de la sfârşit durează o oră şi jumătate. Sunt necesari mii de oameni pentru a realiza cu succes o epopee de asemenea magnitudine”, a declarat actorul în interviu.

Actorul a rememorat faptul că a interpretat, împreună cu Harrison Ford, o singură scenă în proba pentru rolul viitorului personaj central al „Star Wars” iar din acest motiv nu ştia prea multe despre viitorul film.

„Când în cele din urmă am primit rolul şi mi-au trimis scenariul, locuiam singur într-o casă cu un singur dormitor de pe plaja din Malibu. Am primit scenariul şi m-am aşezat să-l citesc, îmi amintesc că stăteam cu scaunul îndreptat spre ocean. Am dat prima pagină şi am văzut titlul: ‘Aventurile lui Luke Starkiller, aşa cum apar ele în jurnalul lui Whills, Saga nr. 1: Star Wars’, Şi mi-am spus: ‘Stai puţin… ‘ Pentru că atunci când am dat proba am crezut că Harrison va deţine rolul principal şi că eu urma să fiu un fel de mână dreaptă a lui. Însă pe măsură ce am citit mi-am spus: ‘Stai puţin… Nu eu am dat probă pentru rolul Luke Starkiller? Trebuie să fie o greşeală'”, a povestit actorul cu umor.

El a mărturisit că lumea fantasmagorică de creaturi, roboţi, eroi şi ticăloşi l-a făcut să se gândească la „Vrăjitorul din Oz”, care era filmul său favorit. De asemenea, s-a întrebat cum aveau să capete viaţă pe ecran navele spaţiale, vehiculele care plutesc sau sabiile laser.

Întrebat cum s-a simţit să se întoarcă în pielea unui personaj după peste 30 de ani, el a răspuns că meseria lui este, atunci când citeşte un scenariu, să-şi dea seama ce trebuie să facă personajul lui pentru ca povestea să devină un film de succes.

Mark Hamill mărturiseşte că a fi din nou implicat în saga „Star Wars” este, la câteva zeci de ani după trilogia iniţială, „un mare dar”.

„Oamenii mă întreabă dacă sunt îngrijorat că voi fi ţinut minte pentru un sigur personaj, Luke Skywalker. Iar eu le răspund că, pentru cineva care nu se aştepta să fie ţinut minte deloc, este un câştig neaşteptat”, a spus el.

„Oamenii simt că te cunosc, că faci parte din familia lor. Îţi spun poveştile lor despre cum ‘mi-am întâlnit soţia la coadă la Empire şi am avut un copil până la Return of the Jedi şi l-am numit Luke’. Este cu adevărat emoţionant. La mine acasă nu am memento-uri de la toate filmele. Nu este ceva cu care să mă confrunt în fiecare zi. Aşa că, atunci când merg undeva precum New York Comic Con şi stau în faţa a mii de oameni, mă simt ca şi cum aş avea o experienţă extracorporală. Este ca şi cum ai observa pe altcineva pe covorul roşu (…) Este greu să înţelegi că ai avut un efect atât de pozitiv asupra cuiva. Nu este ceva despre care să cred că este de la sine înţeles şi de aceea îi iubesc pe fani atât de mult. Dacă nu ar fi fost ei, nu m-aş afla acum aici”, a mai spus actorul în interviul pentru starwars.com.

Sursa – agerpres

Discuții

comments