DISTRIBUIȚI

La 27 martie 2018, are loc Gala Premiilor Gopo 2018, la Teatrul Naţional din Bucureşti. Evenimentul, ajuns la ediţia cu numărul XII, este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Naţional al Cinematografiei, Babel Communications şi Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale.

Prezentatorul galei este, pentru al treilea an consecutiv, actorul Alexandru Bogdan.

”Un pas în urma serafimilor”, debutul în lungmetraj al regizorului Daniel Sandu, a adunat cele mai multe nominalizări (15) la Premiile Gopo 2018, urmat în clasament de ”6,9 pe scara Richter” (r. Nae Caranfil) şi ”Aniversarea” (r. Dan Chişu) – 8 nominalizări, ”Ana, mon amour” (r. Călin Peter Netzer), ”Breaking News” (r. Iulia Rugină) şi ”Fixeur” (r. Adrian Sitaru) – 7 nominalizări, potrivit http://www.premiilegopo.ro.

Cele cinci pelicule nominalizate la categoria Cel mai bun film (lungmetraj) sunt: ”6,9 pe scara Richter” (r. Nae Caranfil); ”Breaking News” (r. Iulia Rugină); ”Fixeur” (r. Adrian Sitaru); ”Meda sau partea nu prea fericită a lucrurilor” (r. Emanuel Pârvu); ”Un pas în urma serafinilor” (r. Daniel Sandu).

Actorilor George Mihăiţă şi Vladimir Găitan li se vor decerna premii pentru întreaga carieră.

În 2017, Gala Premiilor Gopo a avut loc la 21 martie, la Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti. Au intrat în cursă pentru nominalizări un număr record de filme – 21 de lungmetraje de ficţiune, 15 documentare şi 52 de scurtmetraje. Actorul Ion Dichiseanu a primit premiul pentru întreaga carieră, actorul Valentin Uritescu – premiul pentru întreaga activitate, iar Constantin Petre, profesionist al efectelor speciale şi pirotehnice, a fost onorat cu un premiu special.

Premiul Gopo pentru cel mai bun film de lungmetraj a fost câştigat de pelicula „Sieranevada”, în regia lui Cristi Puiu. Filmul a primit statueta Gopo la şase dintre cele mai importante categorii: Cel mai bun regizor – Cristi Puiu, Cea mai bună actriţă într-un rol principal – Dana Dogaru, Cea mai bună actriţă într-un rol secundar – Ana Ciontea, Cel mai bun scenariu – Cristi Puiu şi Cel mai bun montaj – Letiţia Ştefănescu, Ciprian Cimpoi.

Tot şase premii la Gala Gopo a primit şi filmul „Câini”, în regia lui Bogdan Mirică, pentru Cel mai bun actor într-un rol principal – Gheorghe Visu, Cel mai bun actor într-un rol secundar – Vlad Ivanov, Cea mai bună imagine – ex aequo Andrei Butică şi Marius Panduru pentru filmul „Inimi cicatrizate”, Cel mai bun sunet – Sam Cohen, Sebastian Zsemlye, Herve Buirette, Cea mai bună muzică originală – Codrin Lazăr, Sorin Romanescu şi Cel mai bun film de debut – Bogdan Mirică.

Pe locul următor s-a situat pelicula „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude, cu patru premii pentru Cea mai bună imagine – ex aequo Marius Panduru şi Andrei Butică pentru filmul „Câini”, Cele mai bune decoruri – Cristian Niculescu, Cele mai bune costume – Dana Păpăruz, precum şi Cel mai bun machiaj şi cea mai bună coafură – Bianca Boeroiu, Domnica Bodogan.

Directorul de imagine Marius Panduru a primit şi Premiul Asociaţiei Romanian Society of Cinematographers – RSC tot pentru filmul „Inimi cicatrizate”. Premiul Gopo la categoria Cel mai bun scurtmetraj a fost câştigat de filmul „4:15 PM Sfârşitul lumii” în regia lui Cătăln Rotaru şi Gabi Virginia Şarga, produs de Adina Sădean şi Alex Crăciun (Axix Media Production, Flama Booking). La categoria Tânără Speranţă, premiul a fost câştigat de Anamaria Antoci pentru producţia filmului „Ilegitim”.

Cel mai bun film european, dintre cele difuzate în România în anul 2016, a fost desemnat „Fiul lui Saul” („Saul Fia”) regia Laszlo Nemes, peliculă distribuită de Transilvania Film.

Premiile Gopo sunt decernate anual pentru cele mai importante realizări cinematografice româneşti din anul precedent, cu scopul principal de a promova valorile cinematografiei naţionale în rândul unui public cât mai larg, potrivit http://www.premiilegopo.ro/. Premiile Gopo au fost înfiinţate în anul 2007, în onoarea cineastului Ion Popescu-Gopo, la împlinirea a 50 de ani de când acesta a obţinut Premiul Palme d’Or la Festivalul de Film de la Cannes. Trofeul are forma omuleţului lui Gopo, sculptura fiind realizată de Adrian Ilfoveanu.

Gala Premiilor Gopo este organizată de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia Film şi Cultură Urbană, după modelul Premiilor Cesar din Franţa, Premiilor BAFTA din Marea Britanie sau al celor Goya din Spania.

Nominalizările la toate categoriile sunt stabilite de un juriu de preselecţie ales de un board consultativ, format din critici şi producători de film. La rândul său, juriul este compus din 11 profesionişti din domeniu, dintre care cinci critici de film şi şase personalităţi din diverse sectoare ale domeniului cinematografic, precum regizori sau actori. Componenţa juriului este făcută publică cu minim o lună înaintea Galei de decernare a premiilor, care, de obicei, este programată în luna martie.

Pentru fiecare categorie, trebuie să există un număr de minim trei nominalizări şi maxim cinci. Sunt considerate eligibile peliculele româneşti produse în România sau în regim de co-producţie, dar cu participare majoritar românească, aceasta din urmă putând fi atât financiară, cât şi artistică şi tehnică.

Pentru a putea fi nominalizate, filmele de lungmetraj trebuie să fi avut premiera în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent, fiind difuzate cel puţin o săptămână în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet. La rândul lor, filmele de scurtmetraj ce pot fi nominalizate includ producţii româneşti cu o durată de maximum 60 de minute, realizate cu cel mult doi ani înainte şi prezentate pe marile ecrane, la TV sau într-un festival competitiv, potrivit http://www.premiilegopo.ro/.

Premiile Gopo sunt acordate pentru aproximativ 20 de categorii, printre care: Cel mai bun film de lungmetraj; Cel mai bun regizor (film de lungmetraj); Cel mai bun scenariu (film de lungmetraj ficţiune); Cel mai bun actor, respectiv Cea mai bună actriţă (film de lungmetraj ficţiune); Cea mai bună imagine; Cel mai bun montaj; Cel mai bun film de debut; Premiul ”Tânără speranţă”, Cel mai bun film european (dintre cele distribuite în România în anul precedent).

Începând cu anul 2007, cele mai bune filme de lungmetraj câştigătoare ale Premiului Gopo au fost, în ordine cronologică: ”A fost sau n-a fost?” (regia Corneliu Porumboiu); ”4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile” (regia Cristian Mungiu); ”Restul e tăcere” (regia Nae Caranfil); ”Poliţist, adjectiv” (regia Corneliu Porumboiu); ”Eu când vreau să fluier, fluier” (regia Florin Şerban); ”Aurora” (regia Cristi Puiu); ”Toată lumea din familia noastră” (regia Radu Jude); ”Poziţia copilului” (regia Călin Peter Netzer); ”Mai aproape de lună” (regia Nae Caranfil); ”Aferim!” (regia Radu Jude); ”Sieranevada” (regia Cristi Puiu).

Sursa – agerpres

Discuții

comments