DISTRIBUIȚI

„Tramvaiul lui Iepurilă” este cel de-al treilea vagon personalizat tematic în cadrul proiectului cultural „Iași – orașul tramvaielor pictate”, proiect inițiat și coordonat de Asociația TRAMCLUB Iași, susținut de Compania de Transport Public Iași și de o fabrică de vopsele din apropierea orașului.

Dedicat sărbătorii Paștelui, proiectul vizează totodată promovarea patrimoniului arhitectural ieșean. Fiind adresat în primul rând copiilor, proiectul a fost numit sugestiv „Tramvaiul lui Iepurilă”, fiind redat prin limbaj grafic traseul parcurs de Iepurașul de Paște în oraș. Prin pictură și aerografie, pe vagon au fost realizate siluetele clădirilor istorice ale orașului, urmărind axa culturală a acestuia. De asemenea, au fost create scene care readuc în prim-plan tradiția încondeierii ouălor de Paște cu motive populare românești. Compoziția a fost încadrată de două bandouri de culoare verde, decorate cu motive populare restilizate.

Timp de două săptămâni, „Tramvaiul lui Iepurilă” a fost personalizat prin pictură și aerografie de membri ai Asociației Studenților Arhitecți Iași, studenți ai Facultății de Arhitectură „G.M. Cantacuzino” din Iași, precum și de studenți ai Universității Naționale de Artă „George Enescu” și de elevi ai Colegiului Național de Artă „Octav Băncilă” în regim de voluntariat.

„Tramvaiul lui Iepurilă” a fost prezentat oficial sâmbătă, 12 aprilie 2014, în deschiderea spectacolului artistic „Copiii și Iepurașul de Paște” susținut de elevi ai Grădiniței cu program prelungit nr. 13 Iași. De atunci, an de an, „Tramvaiul lui Iepurilă” a devenit ambasadorul sărbătorii Paștelui la Iași și gazda a numeroase activități tematice și evenimente dedicate copiilor (ateliere de desen, ateliere de machetare, tururi turistice, expoziții tematice).

Despre proiectul „Iași – orașul tramvaielor pictate”

Tramvaiul, mesager cultural, nu de puține ori fiind folosit în scopuri cultural-artistice sau educative, devine în anul 2013 exponentul unui proiect cultural neconvențional, „Iași – orașul tramvaielor pictate”, proiect inițiat și coordonat de Silviu Teodor-Stanciu (Asociația TRAMCLUB IAȘI). Proiectul susține personalizarea prin pictură a tramvaielor ieșene în vederea promovării valorilor culturale locale și naționale, stimulând totodată tinerii artiști, elevi, studenți sau absolvenți să se implice activ în modelarea esteticii urbane a orașului Iași.

Pe străzile din Iași circulă și alte tramvaie personalizate:

– Tramvaiul Papatram și compania
– Tramvaiul lui Moș Crăciun
– Tramvaiul lui Iepurilă
– Tramvaiul Unirii
– Tramvaiul Literaturii
– Tramvaiul Presei,
– Tramvaiul Educației
– Tramvaiul Iei
– Tramvaiul Centenarului – Iași capitala renașterii naționale
– Tramvaiul tramvaielor – 120 de ani de transport electric la Iași.

Discuții

comments