DISTRIBUIȚI

Creştinii ortodocşi şi greco-catolici sărbătoresc Vinerea Mare, o zi în care îşi amintesc de moartea lui Iisus Hristos pe Cruce şi de aşezarea Lui în mormânt.

În această seară, credincioşii participă la Denia Prohodului, în care au loc procesiunile cu Sfântul Epitaf care simbolizează purtarea trupului lui Iisus de la Cruce la mormânt.

În Vinerea mare credincioșii refac simbolic alaiul care l-a condus pe Iisus Hristos de la Cruce la Mormânt. În mijlocul bisericilor se află o cruce mare așezată de la denia de joi seara, pe care este pictat Iisus răstignit. În fața crucii este așezat sfântul epitaf – o icoană pe pânză, care îl reprezintă pe Iisus mort, înainte să fie așezat în mormânt. În jurul acestei icoane în biserică, se intonează, vineri seara, o cântare lungă, numită Prohod, care exprimă tristețea în fața morții Lui Iisus Hristos, dar și speranța că El va învia.

Radio Constanţa va transmite în direct slujba de Înviere de la Catedrala Arhiepiscopală Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, pe frecvenţele FM şi online pe radioconstanta.ro.

Discuții

comments