DISTRIBUIȚI

Fildeş, crocodili împăiaţi, blană, dar mai ales ţestoase, papagali şi chiar urşi sau feline mari: comerţul online constituie o ameninţare la adresa speciilor de animale protejate, a avertizat miercuri Fondului internaţional pentru bunăstarea animalelor (IFAW), citat de AFP. Organizaţia a făcut apel la elaborarea unor reglementări specifice în acest domeniu.

Experţii IFAW au analizat în 2017, timp de şase săptămâni, anunţurile publicate în mediul online (numai pe siteuri cu acces liber) din patru ţări europene – Franţa, Rusia, Germania şi Marea Britanie. Rezultatul: 11.772 exemplare de specii sălbatice ameninţate, recenzate în 5.381 de anunţuri şi mesaje publicate pe 106 siteuri de vânzări cu amănuntul şi pe 4 reţele de socializare, au fost puse în vânzare pentru o sumă totală estimată la 3,2 milioane de euro, se arată în raport. Este ”probabil”, însă, ca mesajele identificate pe reţelele sociale (6,2%), incluse pentru prima dată în ancheta IFAW, să fie doar o „fracţiune” din numărul total.

Potrivit analizei, 80% dintre exemplarele propuse erau vii, o mare parte dintre acestea fiind reptile (în special ţestoase de apă şi de uscat care reprezentau 45% din totalul anunţurilor) şi păsări (papagalul gri african, specii răpitoare, gâşte şi altele). Au fost identificate însă şi animale mult mai mari, precum iaci sălbatici sau urangutani în Rusia, sau lei, jaguari şi urşi în Germania.

Vânzarea unora dintre aceste animale protejate este total interzisă, iar alte specii sunt ocrotite prin reglementări foarte stricte privind comercializarea lor, precum deţinerea unui permis special în acest scop. Spre exemplu, vânzarea obiectelor din fildeş de dinainte de 1947 se face pe baza unui certificat de autenticitate sau a unui document care să ateste că o broască ţestoasă Hermann a fost crescută în mod legal în captivitate în Europa. Prin urmare, anumite anunţuri pot fi legale.

Pe baza studiilor anterioare, ”între 10% şi 20% dintre anunţuri sunt considerate legale” deoarece menţionează punerea la dispoziţie a documentaţiei aferente, a explicat pentru AFP Celine Sissler Bienvenu, directoarea IFAW pentru Franţa şi Africa francofonă.

IFAW subliniază în raportul său ”contribuţia preţioasă” şi angajamentul pe care şi l-au luat site-urile specializate în comerţul online, în special eBay, în lupta împotriva acestui tip de trafic, prin formarea personalului în vederea eliminării anunţurilor litigioase.

Este nevoie, însă, de consolidarea legislaţiei existente pentru abordarea ”în mod specific” a acestui tip de comerţ online, precizează IFAW.

De asemenea, este nevoie de ”informarea utilizatorilor cu privire la legislaţie, la statutul speciilor, la riscul la care se supun” şi la faptul că ”pot alimenta, în necunoştinţă de cauză, reţele criminale organizate”, a subliniat Celine Sissler Bienvenu. Aceasta a adăugat că vânzătorii ştiu ce oferă, însă majoritatea cumpărătorilor nu cunosc legislaţia şi ”doresc doar animale exotice”, chiar dacă există şi colecţionari de specii rare, foarte bine informaţi.

Informaţiile colectate au fost transmise autorităţilor, a subliniat Celine Sissler Bienvenu, adăugând că rapoartele anterioare au determinarea începerea unor proceduri judiciare.

Sursa – agerpres

Discuții

comments