Cultura în ADN: Iosif Berman, fotoreporterul României interbelice
Născut în 1892 la București, Iosif Berman a fost fotoreporterul prin excelență al României interbelice.
Articol de M P, 11 ianuarie 2025, 14:00
Cu aparatul său fotografic a documentat atât viața high-life-ului bucureștean și a Casei Regale, cât și realitățile sociale crude ale epocii, devenind unul dintre cei mai importanți fotojurnaliști români.
Colaborator apropiat al lui Dimitrie Gusti, Berman a participat la campaniile monografice ale Școlii Sociologice de la București, realizând mii de fotografii care documentează viața rurală românească. Aceste imagini reprezintă astăzi un tezaur antropologic și etnografic de o valoare inestimabilă.
Ca fotograf al Casei Regale și al elitelor vremii, a avut acces la cele mai importante evenimente ale epocii. Însă marea sa realizare a fost capacitatea de a surprinde contrastele sociale ale vremii – de la fastul palatelor regale, la sărăcia mahalalelor bucureștene.
Tehnica sa fotografică impecabilă și ochiul său pentru detaliul semnificativ au făcut din fotografiile sale mai mult decât simple documente – sunt opere de artă care spun povești complexe despre România interbelică.
În ADN-ul culturii române, gena Berman reprezintă jurnalismul fotografic la cel mai înalt nivel și capacitatea de a spune adevărul social prin imagine.
„Cultura în ADN” – o campanie Radio România Brașov.