Cultura în ADN: Mihail Sadoveanu, povestitorul care curge prin venele Moldovei
Mihail Sadoveanu a debutat ca scriitor abordând cu precădere teme istorice, care au marcat începutul unei cariere literare prolifice, care avea să dureze mai mult de jumătate de secol.
Articol de M P, 8 ianuarie 2025, 18:00
Vă invităm de această dată într-o călătorie fascinantă alături de ,„Frații Jderi”, „Neamul Șoimăreștilor”, Vitoria Lipan și „Domnul Trandafir”, până la „Hanul Ancuței” și în „Dumbrava minunată” din „Țara de dincolo de negură”.
Așa cum ați ghicit, călătoria noastră ne poartă pașii prin opera monumentală a lui Sadoveanu, considerat unul dintre cei mai importanți prozatori români din prima jumătate a secolului XX.
Mihail Sadoveanu s-a născut în anul în 1880, în Pașcani, județul Iași, într-un neam de țărani și răzeși.
Încă din copilărie, Sadoveanu este pasionat de istorie, natură, vânătoare și pescuit, iar în adolescență, pe lângă expedițiile în natură, începe să scrie și să publice în diverse reviste literare românești.
La 20 de ani, se hotărăște să se mute la București, pentru a urma cursurile facultății de Drept. Abandonează însă această idee și se dedică în totalitate literaturii, dar și vieții boeme din Capitala începutului de secol XX.
La invitația poetului Ștefan Octavian Iosif, Sadoveanu contribuie cu lucrări la revista tradiționalistă Sămănătorul, condusă la acea vreme de istoricul și criticul Nicolae Iorga, pentru ca mai apoi să se alăture grupului de scriitori format în jurul revistei Viața Românească.
Revistele Sămănătorul și Viața Românească au avut o mare influență în cadrul literaturii române. Ele susțineau o abordare tradițională și rurală a artei, deși mai târziu au adoptat o politică de stânga, cunoscută sub denumirea de Poporanism.
Mihail Sadoveanu a debutat ca scriitor abordând cu precădere teme istorice, care au marcat începutul unei cariere literare prolifice, care avea să dureze mai mult de jumătate de secol.
După moartea sa, în anul 1961, Mihail Sadoveanu rămâne un nume scris cu litere de aur în istoria literaturii române.
„Cultura în ADN” – o campanie Radio România Brașov.