Acasă la părintele lui „Fram, ursul polar”
Casa Memorială „Cezar Petrescu” îi așteaptă pe turiști la Bușteni, pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 1.
Articol de Răzvan Tirea, 1 august 2023, 16:06
Când spunem Bușteni, ne gândim de obicei la schi, Sfinx, Babele, Castelul Cantacuzino sau Vârful Caraiman și Crucea Eroilor din Primul Război Mondial.
Un alt obiectiv micuț, cochet, cu o puternică încărcătură emoțională și care duce cu gândul la propria copilărie îi așteaptă, însă, pe turiști, la Bușteni: Casa Memorială „Cezar Petrescu”.
Deschisă la 17 decembrie 1967, casa se află pe Str. Tudor Vladimirescu nr. 1, iar în interior regăsim stilul anilor ‘30, cu mobilier rustic, ceramică românească, tablouri, dar și peste 10.000 de volume de carte, ziare și reviste.
Casa a fost construită în 1918 de familia avocaților Elena și Dionisie Hobilescu, iar în 1937 a fost cumpărată de Cezar Petrescu pe care, de cele mai multe ori, îl găseai la etajul al II-lea al clădirii, acolo fiind locul unde scriitorul se retrăgea să lucreze.
Trei decenii a trăit scriitorul Cezar Petrescu în frumoasa casă din Bușteni, care, dincolo de ușile sale, îți oferă lumea sa de poveste în care timpul a stat în loc.
Pe lângă cele 10.000 de cărți din arhiva personală, descoperim odăile cu obiectele personale ale marelui scriitor, de la pălăria, servieta, scrumiera și stiloul său până la ultimul său articol. O lume, cu adevărat, fantastică!
Cezar Petrescu s-a născut pe 1 decembrie 1892 în satul Hodora din comuna Cotnari, județul Iași.
A fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar român, redactor la mai multe publicații, dar și membru titular al Academiei Române.
S-a stins din viață pe 9 martie 1961, la București.
Opera sa cuprinde aproximativ 70 de volume publicate, însă, pentru cei mici, Cezar Petrescu va fi întotdeauna „părintele” celui mai cunoscut ursuleț – „Fram, ursul polar”.
Sursa foto: Radio România Brașov FM