Ascultă Radio Vacanța Live

„Aleea Secolelor” de la „Cuibul liniștit” al Reginei Maria

S-a născut prințesă englezoaică, s-a măritat cu un principe neamț și a devenit cea mai iubită regină a României. Numele Reginei Maria se leagă mai ales de două locuri simbolice ale României Mari – castelele de la Bran și Balcic.

„Aleea Secolelor” de la „Cuibul liniștit” al Reginei Maria
Foto: Radio România Brașov

Articol de M P, 12 octombrie 2024, 17:30

Regina Maria a iubit atât de mult Castelul de la Balcic încât a cerut prin testament ca inima să-i fie depusă acolo, la malul Mării Negre.

Castelul din Balcic este o fostă reședință de vară a Reginei Maria, construit între 1924-1927 de arhitecții italieni Amerigo și Augustino.

Chiar dacă acum inima Reginei nu mai este fizic la Balcic, inima Reginei Maria bate în fiecare cotlon al domeniului de acolo.

Pe urmele pașilor Reginei calci atunci când te plimbi pe „Aleea Secolelor”. Un secol cât o piatră de moară – așa și-a imaginat Regina Maria curgerea timpului și așa și-a dorit să o consemneze.

Aleea Secolelor se află în grădina Castelului de la Balcic, iar în timpul vieții sale, Regina Maria a cerut ca acolo sa fie așezate 19 pietre de moară reprezentând secolele deja scurse.

Mai mult, ea a lăsat cu limbă de moarte ca atunci când un nou secol va fi scurs, piatra de moară care așteaptă la capătul aleii, să fie așezată la locul ei. Piatra care reprezenta secolul XX a fost înglobată în alee în anul 2009.

Piatra urmatorului secol își așteaptă rândul!


Grădina Botanică din Balcic este un adevărat paradis, fiind construită și amenajată imediat după terminarea castelului, de elvețianul Jules Janine, grădinarul-șef al împăratului rus Nikolai al II-lea.

În Grădina Botanică a Reginei Maria sunt cultivate peste 3000 de specii de plante.

Colecția de cactuși face ca aceasta să fie unicat în Europa întrucât aici sunt peste 250 de specii, informează Radio România Brașov.

Cascada artificială, cu terase de 14 m este printre cele mai spectaculoase obiective din grădina de la Balcic.

Pe malul cascadei se află uzina electrică a palatului, transformată în magazin de suveniruri. Aici se poate vedea și un dispozitiv de extragere a uleiului din trandafiri.

„Cuibul liniștit” așa numea regina Castelul de la Balcic, care de fapt este o vilă cu pereți albi și acoperișuri cu țiglă roșie străjuite de un minaret.

Arhitectura combină elemente ale stilurilor maur, mediteraneean și cel al caselor bulgărești. Este foarte aproape de mare, fiind despărțit de aceasta doar de o faleză și este dotat cu un minaret în semn de respect pentru civilizația turcă, pe care Regina a iubit-o atât de mult.

Interiorul Castelului este extrem de modest, cu pereți văruiți în alb, uși masive din lemn sculptat, păstrate din perioada Reginei, alături de dulapuri sculptate și pictate, oglinzi, scaune și un șemineu.

Baia de marmură în stil turcesc, cu cada îngropată în piatră, cu chiuveta și măsuța de toaletă au fost păstrate intacte.

Se spunea că încăperea ar avea o acustică foarte bună, ceea ce îi permitea Reginei să audă tot ceea ce discutau invitații.

Tot în curtea Castelului din Balcic veți găsi și tronul din piatră pe care Regina obișnuia să se așeze pentru a admira marea.

De asemenea, mormântul Reginei Maria este într-un colț retras, puțin mai sus de Castel.

Pentru a ajunge aici trebuie să urcați niște trepte pavate cu piatră.

Priveliștea este splendidă. Mormântul este săpat în stâncă, fiind de fapt un cavou, umbrit de un copac și dominat de o cruce, pe care se poate vedea o scurtă inscripție, reprezentând povestea vieţii Reginei.

Regina Maria nu se află însă înmormântată aici, ci in biserica Mănăstirii Curtea de Argeș, așa cum și-a dorit Alteța Sa.

La plecare, ați putea să luați și un suvenir mai aparte. La casa de bilete se găsesc și tot felul de plante în ghiveci, provenite din Grădina Botanica a Castelului din Balcic.

Castelul Lónyai din Medieşu Aurit
Destinații marți, 10 septembrie 2024, 14:00

Castelul Lónyai din Medieşu Aurit

Castelul Lónyai reprezintă cel mai important obiectiv turistic din zonă, dominând centrul comunei Medieşu Aurit, situată pe malul drept la...

Castelul Lónyai din Medieşu Aurit
Fanfara din Petrești, la 145 de ani
Destinații luni, 9 septembrie 2024, 20:00

Fanfara din Petrești, la 145 de ani

Fanfara din Petrești a fost înființată în 1879 și nu și-a întrerupt activitatea nici măcar în timpul celor două războaie mondiale....

Fanfara din Petrești, la 145 de ani
Muzeul ţărăncii române din Maramureş
Destinații miercuri, 4 septembrie 2024, 12:30

Muzeul ţărăncii române din Maramureş

Primul muzeu din ţară dedicat în exclusivitate femeii se află la Dragomireşti, în judetul Maramureş. Muzeul ţărăncii este amenajat într-o...

Muzeul ţărăncii române din Maramureş
Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj
Destinații luni, 2 septembrie 2024, 16:30

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj

Singurul muzeu al limbii din România se află la Cluj, în cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu. Muzeul Limbii...

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj
Destinații luni, 19 august 2024, 18:00

Bulgaria, pe locul cinci în ceea ce priveşte calitatea apei mării

Inspectoratele regionale de sănătate din Dobrici, Varna şi Burgas efectuează în mod regulat teste suplimentare la laboratoarele autorizate,...

Bulgaria, pe locul cinci în ceea ce priveşte calitatea apei mării
Destinații duminică, 18 august 2024, 11:30

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului: Peștera Comarnic

Datorită reliefului calcaros, Munții Aninei ascund comori nebănuite pentru turiști. În ultimii ani, Peștera Comarnic a devenit cel mai vizitat...

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului: Peștera Comarnic
Destinații sâmbătă, 17 august 2024, 11:30

Drumeții și aventuri răcoroase, în Munții Apuseni

În aceste zile, când canicula se simte din plin, căutarea unor refugii naturale, unde să te poți bucura de răcoare și aer curat, devine...

Drumeții și aventuri răcoroase, în Munții Apuseni
Destinații marți, 13 august 2024, 17:00

Muzeul Mitropoliei Ordodoxe din Cluj

Antimisul de la Poienile Izei, colecție de icoane din secolul al XVI-lea, coperta Tetraevangheliarului de la Feleac, printre piesele de muzeu cu...

Muzeul Mitropoliei Ordodoxe din Cluj