Ascultă Radio Vacanța Live

Castelul Bran, atracție pentru mii de turiști în fiecare an

Situat la granița dintre Transilvania și Țara Românească, castelul are o istorie bogată și este asociat cu legenda lui Dracula.

Castelul Bran, atracție pentru mii de turiști în fiecare an
Foto: Radio România Cultural

Articol de AP, 8 noiembrie 2024, 11:08 / actualizat: 8 noiembrie 2024, 12:23

Castelul Bran este unul dintre cele mai celebre și vizitate castele din România, fiind cunoscut la nivel internațional drept „Castelul lui Dracula”.

Situat la granița dintre Transilvania și Țara Românească, castelul are o istorie bogată și este asociat cu legenda lui Dracula, inspirată de figura istorică a domnitorului Vlad Țepeș, deși nu există dovezi că acesta ar fi locuit vreodată acolo.

Istoria Castelului Bran

Castelul Bran a fost construit între 1377 și 1382 de sașii din Brașov, la ordinul regelui Ludovic I al Ungariei, cu scopul de a apăra granițele și de a controla ruta comercială dintre Transilvania și Țara Românească.

De-a lungul timpului, castelul a fost un important punct strategic și a avut mai mulți proprietari.

În 1920, castelul a fost dăruit Reginei Maria a României, care i-a transformat interiorul într-o reședință regală. După al Doilea Război Mondial, Castelul Bran a fost naționalizat de regimul comunist și transformat într-un muzeu.

Mitul lui Dracula

Castelul Bran este asociat cu Dracula datorită romanului omonim al lui Bram Stoker din 1897.

Deși autorul irlandez nu a vizitat vreodată Transilvania, descrierea castelului lui Dracula seamănă vag cu Castelul Bran, iar popularitatea legendei a făcut ca acesta să devină cunoscut pe plan internațional ca „reședința” celebrului vampir fictiv. Legătura istorică cu Vlad Țepeș este, însă, slabă, fiind mai mult o strategie turistică.

Castelul Bran, în zilele noastre

Astăzi, Castelul Bran este un muzeu care atrage mii de turiști anual, oferindu-le vizitatorilor ocazia de a descoperi istoria medievală a regiunii și de a explora camerele decorate, mobilierul vechi și armele expuse.

Castelul găzduiește, de asemenea, evenimente culturale, expoziții de artă și sărbători tematice de Halloween, fiind considerat o atracție deosebită pentru iubitorii de istorie și de mister.

În vizită la Muzeul Bran

Aflat în apropiere de Castelul Bran, Muzeul Național Bran adăpostește obiecte care, odată mobilau castelul. După ce imobilul a fost retrocedat, patrimoniul a fost mutat într-o vilă din apropiere, pe strada Aurel Stoian.

„Ca să putem ajunge la povestea Muzeului Național Bran, care este un muzeu important în județul Brașov, de altfel singurul muzeul național din acest județ, aș vrea să încep cu partea de început. Practic cu venirea Reginei în momentul în care a primit castelul în dar, pentru că toată moștenirea pe care o deține Muzeul Național Bran, întreg patrimoniul de excepție, a aparținut suveranei. Sunt piese care vin din fondul regal al Castelului Bran, piese care odinioară decorau interioarele acestui castel, castel care a fost una dintre reședințele de suflet ale Reginei Maria, una dintre casele sale de vis, castel pe care suverana noastră dragă l-a primit în anul 1920 în dar de la brașoveni, pentru contribuția majoră la înfăptuirea Marii Uniri din 1918”, declară muzeograful Anemona Todor pentru Radio România Cultural.

„Regina Maria a transformat toate interioarele reci, neprimitoare, în udăi tihnite și plăcute, așa cum îi plăcea suveranei să spună. Am încercat să transform interioarele reci, neprimitoare în adevărate o dăi românești, decurându-le cu acel ceva fără nume, care mai târziu va deveni stilul personal Reginei Maria. Fantezia Reginei va juca un rol decisiv în tot ce a însemnat reamenajarea interioarelor Castelului Bran. Și punctez acest lucru pentru că toate interioarele Castelului Bran au fost reamintite și sunt reamintite în prezent în interioarele Muzeului Național Bran, echipa muzeului încercând să redecoreze interioarele acestei clădiri, unde muzeul funcționează acum, exact cum erau interioarele din Castelul Bran în perioada interbelică”, a adaugă specialistul.

Castelul Bran a fost una din reședințele favorite ale Reginei Maria, loc de refugiu și relaxare, restaurat și amenajat după gusturile Reginei. Tot aici, la Muzeul Bran, la 149 de ani de la nașterea Suveranei, puteți vedea expoziție care este dedicată.

În semn de prețuire pentru suverană, muzeul găzduiește expoziția „Regina Maria și Reședința Regală de la Bran”.

„Expoziția cuprinde piese importante din colecția Reginei Maria, printre care regăsim vase din ceramică, obiecte din lemn, piese de mobilier, fotografii atât din interior și cât și din exterior, ale reședinței respective, ale reședinței regale de la Bran, atât cu interioarele, cât și cu exteriorul Castelului Bran, fotografii cu prieteni speciali ai Reginei Maria, apropiați ai acesteia, câteva obloane cu stemele semnificative ale Suveranei și, bineînțeles, nu în ultimul rând, portul popular. Cea mai frumoasă po-doabă de vestimentație pe care Regina Maria a îndrăgit-o, a purtat-o cu drag și a promovat-o de câte ori a avut ocazia, pentru prima dată când a primit în dar un costum popular de la primul rege al României. Carul întâi se spune că a fost momentul în care Regina s-a îndrăgostit iremediabil de portul popular și obiceiurile din această comunitate”, subliniază Anemona Todor.

Parcul Național Munții Rodnei, locul ideal pentru escapade în natură
Destinații marți, 29 octombrie 2024, 17:37

Parcul Național Munții Rodnei, locul ideal pentru escapade în natură

„Valea se transformă într-un spectacol de culori și forme greu de descris”, spune directorul parcului. De-a lungul toamnei,...

Parcul Național Munții Rodnei, locul ideal pentru escapade în natură
Cel mai cunoscut pod din „Orașul de Aur”
Destinații duminică, 27 octombrie 2024, 17:30

Cel mai cunoscut pod din „Orașul de Aur”

Un pod cât o călătorie în timp traversează toți turiștii care ajung în „Orașul de Aur” – Praga. Cu o atmosferă boemă, dar...

Cel mai cunoscut pod din „Orașul de Aur”
Peștera Vântului: O aventură în adâncurile Pământului
Destinații miercuri, 23 octombrie 2024, 15:00

Peștera Vântului: O aventură în adâncurile Pământului

Peștera Vântului din Munții Pădurea Craiului are peste 47 de kilometri de galerii subterane, fiind un adevărat labirint natural. Peștera...

Peștera Vântului: O aventură în adâncurile Pământului
Un nou drum forestier la Săcele
Destinații miercuri, 23 octombrie 2024, 08:30

Un nou drum forestier la Săcele

Iubitorii de drumeții au acum la dispoziție un nou drum forestier în municipiul Săcele, paralel cu DN1, potrivit Radio România Brașov FM....

Un nou drum forestier la Săcele
Destinații luni, 21 octombrie 2024, 18:30

PRAHOVA: Vila Şipot din Domeniul Regal Peleş, în circuitul cultural şi turistic al României la finalul anului

Sunt așteptați anual circa 50.000 de turiști. Vila Şipot, parte a Domeniului Regal Peleş din Sinaia, urmează să fie inclusă din nou în...

PRAHOVA: Vila Şipot din Domeniul Regal Peleş, în circuitul cultural şi turistic al României la finalul anului
Destinații duminică, 20 octombrie 2024, 17:30

Parcul brașovean cu o istorie de peste un secol și jumătate

Parcul Central din Brașov a luat naștere pe la finalul anilor 1800, în locul câmpului ce servea drept parcare negustorilor veniți la târg....

Parcul brașovean cu o istorie de peste un secol și jumătate
Destinații sâmbătă, 12 octombrie 2024, 17:30

„Aleea Secolelor” de la „Cuibul liniștit” al Reginei Maria

S-a născut prințesă englezoaică, s-a măritat cu un principe neamț și a devenit cea mai iubită regină a României. Numele Reginei Maria se...

„Aleea Secolelor” de la „Cuibul liniștit” al Reginei Maria
Destinații miercuri, 9 octombrie 2024, 10:23

BUCUREȘTI: Cotroceni, cartier cu farmec | FOTO

Cotroceniul este unul din cele mai verzi cartiere bucureștene. Situat în sectorul 5 al Bucureștiului, Cotroceni este un cartier select al...

BUCUREȘTI: Cotroceni, cartier cu farmec | FOTO