Cetatea medievală Mălăiești, magnet pentru turiștii care ajung în Hunedoara
Cetatea medievală Mălăieşti, din comuna Sălaşu de Sus, reprezintă o atracție pentru turiștii amatori de ieșiri în natură.
Articol de M P, 8 mai 2024, 17:30
Comuna Sălașul de Sus poate reprezenta una dintre soluțiile bune pentru petrecerea zilelor libere în natură, anunță Radio România Timișoara.
Aerul curat, așezările cochete, gastronomia ofertantă și amabilitatea oamenilor sunt ingredientele de bază ale unei excursii reușite la poalele Retezatului. O primă oprire ar putea fi Cetatea Mălăiești, unde ghid este Ramona Socaciu.
“Ce este de apreciat e faptul că este singura cetate din Țara Hațegului care are un turn donjon restaurat. Le transmitem turiștilor care vor vizita cetatea că îi așteptăm cu tot felul de activități și le oferim ceea ce le lipsește în zonele urbane: liniștea, peisajul, ozon, aer curat. Se vor simți vizitând comuna Sălașul de Sus ca într-o stațiune. Pentru că suntem stațiune turistică de interes local”, a spus Ramona Socaciu.
Administrația locală a identificat potențialul pe care le reprezintă turismul și susține dezvoltarea activităților care țin de acesta.
Cetatea Mălăești, gastronomia locală și vestiții virșli de Sălaș, un fel de cârnați picanți subțiri, susțin afirmațiile primarului comunei Sălașul de Sus, Ioan Vlad.
“Pe lângă pensiunile care sunt puse la dispoziție, unitățile de cazare și bucatele care sunt tradiționale, virșli de Sălaș, avem traseele turistice care ne trec comuna, poteca tematică, Cetatea Mălăești, produsele tradiționale care se prepară în gospodăriile populației, începând de la dulcețuri și terminând cu slănină, calaboș, toate celelalte”, spune primarul Ioan Vlad.
Accesul spre comuna Sălașul de Sus se realizează din DN66 Simeria-Petroșani, pe un drum județean asfaltat care duce spre centrul de vizitare al Parcului Național Retezat de la Nucșoara.