Ascultă Radio Vacanța Live

Clisura Dunării, cel mai frumos defileu din Europa | FOTO

Izvorâtă în Munții Pădurea Neagră, Dunărea – numită şi ”Amazonul Europei” -străbate şase țări și patru capitale.

Articol de Valentina Adam, 11 iulie 2023, 08:35

Călătoria prin Banatul de Munte nu este împlinită fără a vizita pe uscat sau pe apă Clisura Dunării, cel mai spectaculos defileu al fluviului.

Dacă ar fi să căutăm un al doilea atribut al Clisurii după frumuseţe, acesta ar fi diversitatea, de la cea geografică şi geologică la cea istorică, etnică, religioasă şi culturală.

Poate aşa vom stârni curiozitatea turistului de a vedea călătorind la pas, pe bicicletă, ori de pe puntea vaporului de agrement, o serie de puncte de interes, a căror origini se pierd în negura timpului. De poveste…

Dunărea – între munte şi mare

Născută în Munții Pădurea Neagră, Dunărea – numită şi ”Amazonul Europei” -străbate şase țări și patru capitale. Dunărea este al doilea ca lungime dintre fluviile Europei, după Volga. Importanţa Dunării este deosebită. Din cele mai vechi timpuri a fost o cale navală de transport legând statele riverane. Dar oricât ar fi de frumos traseul celor aproape 3.000 de km prin Europa, nimic nu se compară cu imaginea de vis făurită de natură între Baziaș – punctul de intrare în țară și lacul de acumulare de la Porțile de Fier: Clisura Dunării.

De la Cazanele Mari la Cazanele Mici

Cazanele Mari şi Mici ale Dunării se întind pe aproape 9 km şi sunt despărţite doar de Golful Dubova, loc unde Dunărea fierbe la propriu, senzaţie ce poate fi trăită doar în mijlocul fluviului. Aici, apa este forţată să treacă printre munţi. Lăţimea Dunării se îngustează până la 180-250 de metri, iar adâncimea atinge 100 de metri. Curenţii extrem de puternici din adâncuri şi crevasele de pe fundul apei, dau la suprafaţă aparenţa unui adevărat cazan în clocot. Zona este declarată monument unic al naturii în Europa.

Statuia lui Decebal, opera de artă de pe Dunăre

Tumultul apelor la Cazane este vegheat cu ochi reci de piatră de regele dac Decebal. În Golful Mraconia se ridică semeață cea mai înaltă sculptură în stâncă din Europa, 40 de metri – Chipul lui Decebal. Alături se găseşte Tabula Traiana – mărturie a drumurilor romane construite în timpul împăraţilor Tiberius, Domiţian şi Traian.

Acestea nu sunt singurele obiective care pot fi văzute în clisura Dunării. Să nu uităm de urmele castrului roman de la Mudava, stânca Babacaia cu legendele ţesute în jurul ei, ieşind semeaţă din apă şi încurcând navigatorii neatenţi, muzeul sătesc de la Gornea, satul lacustru de la Berzasca, cetatea Tricule de la Sviniţa, cetatea Drencova, cetatea Ladislau ori cea de la Golubac de pe malul vecin.

Călătoria poate continua în micro-delta Balta Nerei, Ostrovul din zona oraşului Moldova Nouă, râpa cu lăstuni de la Pojejena, rezervaţia botanică Valea Mare cu specii floristice mediteraneene şi submediteraneene  unice, peştera Gaura cu Muscă,  peştera Gaura Ghindiei cu fragmente de artă rupestră – din paleolitic şi neolitic, peştera Ponicova şi peştera Veterani despre care se spune că a fost sactuarul lui Zamolxe.

Clisura Dunării, unică în Europa

Sunt frumuseți pe care nu le găsești niciunde în Europa, cu oameni primitori, gata oricând să-ți spună legenda stâncii Babacaia, ori povestea țesută în timp despre Gaura cu Muscă, o peșteră care a furat în istorie, oameni și animale. Aici găsești tradiția nealterată a bunilor și străbunilor noștri. Aici poți gusta un caș făcut proaspăt la stâna din vârful muntelui sau smântâna pemilor din satele cehești, te poți răcori cu un vin sârbesc de Belobreșca, ori te poți bucura de o dulceață de smochine.

Sunt atât de multe motive de a vedea pe viu Clisura Dunării, de la Baziaş şi până la barajul de la Porţile de Fier, să vezi locul în care fluviul a trecut în adâncuri, un alt loc mirific din zonă,  insula Ada – Kaleh, o mică atlantidă a Banatului Montan, un amestec al farmecului parfumat al orientului, cu încruntarea zidurilor în formă de stea a fortăreţei, ori ultimele sate ale etnicilor cehi din România.

Niciunde în lume nu se găsesc atât de multe locuri ce merită vizitate, concentrate într-un areal de vis. Și pentru că toate acestea trebuiau să poarte un nume, li s-a spus Clisura Dunării.

Cum ajungi?

Clisura Dunării este mărginită de DN 57. Aici se poate ajunge din două direcţii, fie pe ruta Reşiţa – Oraviţa – Moldova Nouă, fie din Orşova. Varianta a doua oferă la rândul ei două posibilităţi de deplasare: autoturimul sau vaporul.

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri
Destinații vineri, 11 aprilie 2025, 18:30

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri

Cea mai frumoasă staţiune de pe malul Oltului i se dezvăluie turistului prin ce are mai interesant. Localitatea Călimănești este atestată...

Călimănești-Căciulata, o stațiune pentru patru anotimpuri
12 motive pentru a vizita Maramureșul
Destinații luni, 7 aprilie 2025, 11:00

12 motive pentru a vizita Maramureșul

Maramureșul este locul unde trebui să ajungi măcar o dată în viață, așa că dacă nu ai făcut-o până acum, îți prezentăm câteva motive...

12 motive pentru a vizita Maramureșul
Destinații de vis, oferte tentante și idei pentru o escapadă perfectă în minivacanța de 1 Mai
Destinații luni, 7 aprilie 2025, 08:30

Destinații de vis, oferte tentante și idei pentru o escapadă perfectă în minivacanța de 1 Mai

Minivacanța de 1 Mai oferă o ocazie ideală pentru explorare și relaxare. Indiferent de preferințe dacă iți dorești să te bucuri de...

Destinații de vis, oferte tentante și idei pentru o escapadă perfectă în minivacanța de 1 Mai
Briançon, orașul din inima Alpilor
Destinații duminică, 6 aprilie 2025, 17:30

Briançon, orașul din inima Alpilor

Briançon, al doilea cel mai „înalt” oraș din Europa, impresionează prin fortăreața sa istorică și străduțele pitorești pline de artă....

Briançon, orașul din inima Alpilor
Destinații duminică, 30 martie 2025, 17:30

Willow Church: Biserica vie din Bavaria

Pappenheim, un orășel bavarez cu un castel medieval impresionant, se remarcă prin Willow Church, o biserică inedită. Pappenheim, un orășel din...

Willow Church: Biserica vie din Bavaria
Destinații vineri, 28 martie 2025, 15:30

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară

Spectacolul „D’ale Carnavalului” de I.L. Caragiale, cu direcția de scenă semnată de Gelu Colceag, va fi prezentat în premieră...

DESTINAȚII DE WEEKEND: sfârșit de săptămână în București și în țară
Destinații duminică, 23 martie 2025, 17:30

Biserica pictată de unul dintre cei mai cunoscuți pictori români – Nicu Zugravu

Un talentat pictor român a realizat frescele remarcabile ale Mănăstirii Agapia, inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO. Știați că Nicu...

Biserica pictată de unul dintre cei mai cunoscuți pictori români – Nicu Zugravu
Destinații joi, 20 martie 2025, 17:00

Lacul Ștei, un nou punct de atracție pentru iubitorii de natură

Lacul de pe Valea Untului din Ștei a fost transformat într-o zonă modernă de agrement, cu alei, foișoare, piste de biciclete și spații de...

Lacul Ștei, un nou punct de atracție pentru iubitorii de natură