Jurilovca, o destinație de vacanță tot mai căutată
Localități până mai ieri aproape necunoscute, atrag acum turiști de pretutindeni, dornici de liniște, conexiune cu natura și cu oamenii locului. O astfel de localitate este Jurilovca, județul Tulcea, care a reușit să-si construiască un brand atractiv și să devină o opțiune de vacanță tot mai solicitată.
Articol de M P, 4 august 2024, 15:30
Jurilovca, un sat întemeiat de lipoveni imediat după anul 1800, și-a avut viața mereu legată de ape și de pescuit.
Acum, comuna este atât o poartă spre Deltă, cât și o zonă de uscat cu multe atracții.
“Viața lipovenilor a fost întotdeauna strict legată de apă, barcă și pește. Casele specifice lipovenilor sunt acoperite cu stuf, având ferestre traforate, vopsite predominant în albastru, pictate cu forme geometrice și flori, de regulă înconjurate de prispă și bineînțeles, de celebrele băi tip saună, ce reprezintă ritualul lipovenilor”, a spus Viorica Dima, o localnică ce are aici o pensiune.
Noul port din comună, amenajat de primărie printr-un proiect finanțat cu fonduri europene, a ridicat ștafeta zonei cu un accent de modernitate.
De la Jurilovca poți pleca spre Gura Portiței, o altă zonă de agrement renumită printre cunoscători.
Ștefan Constantin, un ghid al locului, care promovează turismul lent, fără motor, spune că ar fi păcat însă să o faci fără a vedea Capul Doloșman:
“Capul Doloșman este de departe cel mai important obiectiv din zona noastră. Are o mulțime de aspecte care îl fac unic. E singura faleză stâncoasă din zona noastră litorală. Sus pe faleză este situl anticei cetăți grecești Orgame. După aceea a devenit Argamum, în perioada romană și bizantină, prima localitate de pe teritoriul României care apare într-un izvor antic scris”.
Și deși este o zonă în care nu vei găsi nimic din facilitățile confortului modern, șansa să te bucuri singur aici de spectacolul naturii este totuși mică.
“Acolo este confluența dintre Lacul Razim și Lacul Golovița. De asemenea, peisajul este superb, se deschide pe o rază de 30 – 40km în zilele senine. Din păcate, zona respectivă nu poate găzdui prea mulți turiști. Zona plajei de la baza falezei este destul de mică. Oamenii probabil se gândesc că vin aici pentru că e o zonă retrasă, dar cad în capcana faptului că găsesc aici de fapt mulți turiști care au avut aceeași idee. Inclusiv drumul de acces spre plajă trece peste vechile ziduri grecești, care sunt unice în România”, a mai spus Ștefan Constantin.
Dacă de la an la an litoralul românesc face față tot mai greu competitorilor externi de pe piața de profil, turismul nord dobrogean câștigă constant teren pe segmentul rural, tradiții și gastronomie.
Reportajul realizat de Radio România Constanța, AICI.