Delta din Carpați, extinsă cu fonduri europene
Zona a beneficiat de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Articol de Marian Stoica, 26 februarie 2024, 15:00 / actualizat: 26 februarie 2024, 18:32
Complexul Piscicol Dumbrăvița-Rotbav sau „Delta din Carpați” este un areal unic în această parte continentală a României. Zona a beneficiat de finanțare prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
„Proiectul vizează aplicarea unor măsuri din planul de management al acestei arii protejate de care vorbeam, care este sit Ramsar și Sit Natura 2000, și anume Dumbrăvița-Rotbav și Măgura-Codlei, partea de pădure. E unic în partea continentală a României prin faptul că s-au creat niște zone umede noi, s-au refăcut unele, distruse complet sau parțial, s-a adus apă… Asta e, poate, să zicem, aspectul cel mai important al proiectului, și anume zona Rotbav, de ani de zile, din cauza secetelor prelungite, ani cu ploi tot mai puține, cu zăpezi tot mai puține, așa cum știm cu toții, nu mai avem volum de apă care să intre în lacuri”, a spus Dan Traian Ionescu, conferențiar universitar dr. ing. la Facultatea de Silvicultură din Brașov, în emisiunea „Culisele ziei cu Sebastian Dan”.
Au fost perioade, inclusiv în toamna trecută, când o mare parte din apa lacului de la Rotbav a secat aproape de tot. Ei bine, ce a făcut proiectul? Pe de-o parte a refăcut unul dintre barajele existente și s-a construit un nou baraj pe un alt râu. Acestea două preiau cea mai mare parte a debitelor respective, sigur, ducându-l în interiorul lacului, în zona protejată. Pe de altă parte, cum spuneați, reconstrucția ecologică înseamnă și crearea problemei de habitat. Am refăcut o parte dintre insulele distruse de întemperii în timp pe Balta III Rotbav. Pescarii știu foarte bine despre ce-i vorba. Ele sunt refăcute și am construit o serie de insule noi, fie de pământ, fie cu piatră deasupra, pentru a putea veni să cuibărească anumite specii de păsări. Ele vor fi folosite probabil și ca loc de odihnă, loc de hrănire, deci au, să zicem așa, o utilizare multiplă pentru faună”, a adăugat expertul.