Ascultă Radio Vacanța Live

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea preocupărilor din zona rurală, dar și succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală
Foto: Radio România Timișoara

Articol de M P, 27 iunie 2024, 15:30

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile, informează Radio România Timișoara.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria.

După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet. Am vrut să păstrăm din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo a venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți este o crescătorie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local.

Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omului, când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

Vizită în Orașul Dragonilor
Destinații duminică, 2 februarie 2025, 17:30

Vizită în Orașul Dragonilor

Ljubljana, capitala Sloveniei, te invită să o descoperi cu farmecul său istoric, simbolurile unice și atmosfera vibrantă, perfectă pentru o...

Vizită în Orașul Dragonilor
Românii și Turnul Eiffel, o contribuție surprinzătoare
Destinații duminică, 26 ianuarie 2025, 17:30

Românii și Turnul Eiffel, o contribuție surprinzătoare

Turnul Eiffel, simbol al Parisului, a fost realizat cu sprijinul inginerului român Gheorghe Pănculescu, recomandat de marele scriitor Vasile...

Românii și Turnul Eiffel, o contribuție surprinzătoare
Teiul lui Mihai Eminescu, arborele monument care trăiește datorită unui fenomen biologic rar
Destinații duminică, 19 ianuarie 2025, 17:30

Teiul lui Mihai Eminescu, arborele monument care trăiește datorită unui fenomen biologic rar

Pașii noștri călători ne poartă, de această dată, la umbra teiului bătrân, unul dintre cei mai importanți arbori monument pe care România...

Teiul lui Mihai Eminescu, arborele monument care trăiește datorită unui fenomen biologic rar
Povestea conacului de la Zăgujeni: De la degradare, la restaurare
Destinații duminică, 19 ianuarie 2025, 15:30

Povestea conacului de la Zăgujeni: De la degradare, la restaurare

Conacul de la Zăgujeni, din județul Caraș-Severin, și-a deschis porțile pentru public anul trecut, odată cu evenimentul „Zestrea – Festival...

Povestea conacului de la Zăgujeni: De la degradare, la restaurare
Destinații duminică, 12 ianuarie 2025, 17:30

O poveste de iarnă autentică bucovineană: Călătorie cu Mocănița prin Țara Huțulilor

Povestea unei experiențe bucovinene trebuie neapărat să aibă o filă dedicată Mocăniței Huțulca de la Moldovița. Bătrânul trenuleț cu...

O poveste de iarnă autentică bucovineană: Călătorie cu Mocănița prin Țara Huțulilor
Destinații duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Via Transilvanica atrage mai mulți turiști în Țara Hațegului

Revista National Geographic a inclus Via Transilvanica pe lista primelor 25 de locuri din lume care trebuie vizitate în acest an. Traseul de...

Via Transilvanica atrage mai mulți turiști în Țara Hațegului
Destinații miercuri, 8 ianuarie 2025, 22:27

Lumea fascinantă a saunelor istorice ale Europei

Saunele au o istorie bogată pe Bătrânul Continent, pornind de la invalizii secolului al XIX-lea care se tratau în stațiunile balneare germane....

Lumea fascinantă a saunelor istorice ale Europei
Destinații miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:30

Destinație de vacanță: Peștera Meziad

În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri...

Destinație de vacanță: Peștera Meziad