Ascultă Radio Vacanța Live

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea preocupărilor din zona rurală, dar și succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală
Foto: Radio România Timișoara

Articol de M P, 27 iunie 2024, 15:30

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile, informează Radio România Timișoara.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria.

După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet. Am vrut să păstrăm din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo a venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți este o crescătorie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local.

Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omului, când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

Destinație de vacanță: Peștera Meziad
Destinații miercuri, 1 ianuarie 2025, 15:30

Destinație de vacanță: Peștera Meziad

În inima Munților Apuseni, la granița dintre Pădurea Craiului și Defileul Crișului Repede, se află una dintre cele mai impresionante peșteri...

Destinație de vacanță: Peștera Meziad
Brașovul, pe lista destinațiilor obligatorii din Europa în 2025
Destinații miercuri, 1 ianuarie 2025, 11:30

Brașovul, pe lista destinațiilor obligatorii din Europa în 2025

Brașovul este pe lista scurtă a destinațiilor obligatorii din Europa în 2025, top realizat de către prestigioasa revistă National Geographic....

Brașovul, pe lista destinațiilor obligatorii din Europa în 2025
Budapesta, cel mai mare platou de filmare european
Destinații duminică, 1 decembrie 2024, 17:30

Budapesta, cel mai mare platou de filmare european

Unii dintre cei mai mari actori de la Hollywood au ajuns la filmări la Budapesta, capitala devenită casa europeană a unor celebre studiouri de...

Budapesta, cel mai mare platou de filmare european
Stradun, artera creată prin aruncarea pământului în mare, la Dubrovnik
Destinații duminică, 24 noiembrie 2024, 17:30

Stradun, artera creată prin aruncarea pământului în mare, la Dubrovnik

Un drum mai scurt de 300 de metri lungime, format în urmă cu 9 secole, prin aruncarea pământului în mare, a reușit să unească două lumi, o...

Stradun, artera creată prin aruncarea pământului în mare, la Dubrovnik
Destinații duminică, 17 noiembrie 2024, 17:30

PARIS: O plimbare pe aleile parcului care a găzduit flacăra olimpică 2024

Vreți să simțiți cu adevărat atmosfera pariziană la ea acasă? Atunci nu ratați sub nicio formă o plimbare prin cel mai bătrân parc din...

PARIS: O plimbare pe aleile parcului care a găzduit flacăra olimpică 2024
Destinații miercuri, 13 noiembrie 2024, 15:11

Mănăstirea Voroneț, simbol al legăturii strânse dintre om și Dumnezeu

De-a lungul timpului, Mănăstirea Voroneț a fost îmbogățită cu picturi murale care au devenit faimoase în întreaga lume. Ridicată în inima...

Mănăstirea Voroneț, simbol al legăturii strânse dintre om și Dumnezeu
Destinații duminică, 10 noiembrie 2024, 17:30

Nămăești, acasă la Topîrceanu

George Topîrceanu, poetul prieten al toamnei, și-a creat la poalele Mănăstirii Nămăiești un colțisor de poveste ce poate fi vizitat de...

Nămăești, acasă la Topîrceanu
Destinații vineri, 8 noiembrie 2024, 11:08

Castelul Bran, atracție pentru mii de turiști în fiecare an

Situat la granița dintre Transilvania și Țara Românească, castelul are o istorie bogată și este asociat cu legenda lui Dracula. Castelul Bran...

Castelul Bran, atracție pentru mii de turiști în fiecare an