Ascultă Radio Vacanța Live

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală

Tot mai multe afaceri din lumea satului sunt bazate pe tradiția gastronomică a zonei, ceea ce demonstrează diversificarea preocupărilor din zona rurală, dar și succesul micilor afaceri de familie.

Gastronomia locală, secretul succesului pentru afacerile din zona rurală
Foto: Radio România Timișoara

Articol de M P, 27 iunie 2024, 15:30

De multă vreme economia locală din mediul rural nu se mai bazează doar pe agricultură. Au început să funcționeze cu succes și alt gen de afaceri, cum sunt micile restaurante tradiționale, punctele gastronomice și chiar pizzeriile, informează Radio România Timișoara.

La Dorobanți, în județul Arad, Misik Endre a învățat gastronomie în Ungaria.

După ce a fost bucătar la restaurante din țară și din străinătate, s-a întors la tradițional. A renovat o căsuță veche primită moștenire și astfel a apărut un mic restaurant cu specific local.

Casa țărănească are cam 140 de ani. Am primit-o de la socrul meu și am renovat-o așa încet. Am vrut să păstrăm din ceea ce a fost pe vremuri. Am mai văzut astfel de restaurante mici și în Ungaria și de acolo a venit ideea. În 2019 am deschis restaurantul. În total, cam 30 de persoane, nu este mai mare pentru că nici bucătăria nu e mare. Am făcut școala de bucătari la Bekescsaba. Am lucrat și în Ungaria și aici în România”, povestește Misik Endre.

Pentru că mâncarea este gustoasă, vestea s-a dus repede și, mai ales la sfârșit de săptămână, clienții pot găsi o masă liberă doar cu rezervare.

Mâncăruri gătim la hotar, și ungurește și românește, cum am învățat de la părinții mei. La 90% din mâncăruri folosim boia. Facem gulaș și din carne de vită și din carne de porc. Lângă Dorobanți este o crescătorie de pește de unde cumpăr somn proaspăt în fiecare săptămână și pregătesc ciorbă de pește cum se face la Szeged. Sâmbătă și duminică trebuie rezervare. Mulți clienți am din Arad și foarte mulți din Timișoara”, spune Misik Endre.

Punct gastronomic local la Coșteiu de Sus

De anul acesta, Emilia Popa de la Coșteiu de Sus, câștigătoare a unui premiu la un concurs gastronomic TV, dar și gazdă a numeroase ediții Banat Brunch, și-a deschis un punct gastronomic local.

Hotărârea a luat-o din drag pentru tradiția culinară din Țara Făgetului, dar și pentru a-și ocupa timpul într-un mod profitabil.

La vremea pensiei, sentimentul meu este imens când văd curtea plină, oameni fericiți, pentru că omului, când gustă din bucatele mele, i se vede imediat crisparea sau fericirea pe față. Dar oamenii sunt fericiți și nu le pare rău că au ajuns până aici”, spune Emilia Popa.

Și la Coșteiul de Sus, economia locală nu are decât de câștigat.

Noi suntem producători locali, care ne ajutăm între noi. Eu nu am ceapă, vecina îmi de ceapă, eu am ouă, îi dau la vecina ouă. Ne împrumutăm cu aceste produse și, la final, fiecare să aibe totul ce trebuie pe masă. Să nu ne ducem să cumpărăm din altă parte. Nu neapărat trebuie să ne îmbogățim din asta, dar plăcerea sufletească este cea mai mare bogăție”, spune Emilia Popa.

Cele două exemple arată că statul românesc are nevoie și de bucătari, și de frizeri, și de tâmplari, și de căpșunari. Cu toții contribuie la relansarea și dezvoltarea comunităților rurale.

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj
Destinații luni, 2 septembrie 2024, 16:30

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj

Singurul muzeu al limbii din România se află la Cluj, în cadrul Institutului de Lingvistică și Istorie Literară Sextil Pușcariu. Muzeul Limbii...

Singurul muzeu al limbii române se află la Cluj
Bulgaria, pe locul cinci în ceea ce priveşte calitatea apei mării
Destinații luni, 19 august 2024, 18:00

Bulgaria, pe locul cinci în ceea ce priveşte calitatea apei mării

Inspectoratele regionale de sănătate din Dobrici, Varna şi Burgas efectuează în mod regulat teste suplimentare la laboratoarele autorizate,...

Bulgaria, pe locul cinci în ceea ce priveşte calitatea apei mării
Parcul Național Semenic-Cheile Carașului: Peștera Comarnic
Destinații duminică, 18 august 2024, 11:30

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului: Peștera Comarnic

Datorită reliefului calcaros, Munții Aninei ascund comori nebănuite pentru turiști. În ultimii ani, Peștera Comarnic a devenit cel mai vizitat...

Parcul Național Semenic-Cheile Carașului: Peștera Comarnic
Drumeții și aventuri răcoroase, în Munții Apuseni
Destinații sâmbătă, 17 august 2024, 11:30

Drumeții și aventuri răcoroase, în Munții Apuseni

În aceste zile, când canicula se simte din plin, căutarea unor refugii naturale, unde să te poți bucura de răcoare și aer curat, devine...

Drumeții și aventuri răcoroase, în Munții Apuseni
Destinații marți, 13 august 2024, 17:00

Muzeul Mitropoliei Ordodoxe din Cluj

Antimisul de la Poienile Izei, colecție de icoane din secolul al XVI-lea, coperta Tetraevangheliarului de la Feleac, printre piesele de muzeu cu...

Muzeul Mitropoliei Ordodoxe din Cluj
Destinații sâmbătă, 10 august 2024, 09:30

Stațiunea Geoagiu Băi, destinație pentru vacanța de vară

Localitatea Geoagiu Băi este clasificată ca stațiune de interes național, având capacități de cazare de toate categoriile. Situată la o...

Stațiunea Geoagiu Băi, destinație pentru vacanța de vară
Destinații joi, 8 august 2024, 11:00

Băile Figa, în topul stațiunilor balneare

Circa 100.000 de turiști au vizitat parcul balnear Băile Figa din judeţul Bistriţa-Năsăud în aproape două luni. Autorităţile speră să...

Băile Figa, în topul stațiunilor balneare
Destinații duminică, 4 august 2024, 17:30

Marea Mediterană, casă și pentru balene

Cel mai adânc punct al Mării Mediterane este de 5.210 m, iar la fiecare 90 ani, specialiștii spun că are loc schimbarea apei. De această dată,...

Marea Mediterană, casă și pentru balene