Lacul european care leagă două țări
Lacul Lugano este situat între Elveția și Italia. Este de origine glaciară și are o lungime de 35 de kilometri.
Articol de M P, 27 iulie 2024, 17:30
De această dată poposim în superba Elveție, mai exact, în Lugano, cel mai mare oraș din cantonul Ticino, în Elveția centrală, aproape de granița cu Italia.
Localitatea este una de lux, renumită pentru a fi un mare centru bancar, dar și pentru întinderea de apă care îi dă un farmec aparte – Lacul Lugano.
Ceea ce este inedit la acesta este faptul că 80% din suprafața sa este în Elveția, iar ceilalți 20% sunt situați în Italia, legând practic cele două state, informează Radio România Brașov.
Lacul Lugano, cu o lungime de 35 de kilometri, este de origine glaciară, fiind situat în Sudul Alpilor între Lacul Maggiore si Lacul Como.
Acesta are o suprafață de 50.5 km2, iar adâncimea maximă ajunge până la 288 m.
A luat naștere într-o vale glaciară cu o formă mai specială, vărsându-se printr-o altă vale îngustă în Lacul Maggiore.
Peste Lacul Lugano, care este patrimoniu UNESCO, s-a construit un pod de cale ferată, dar și o șosea ce leagă Milano de Elveția, iar pe malul său estic se găsește o mică enclavă italiană, dar pe teritoriu elvețian.
Orașul Lugano nu este doar cel de-al treilea centru financiar, bancar și de afaceri din Elveția, ci și un oraș al parcurilor și al florilor, al vilelor și clădirilor religioase, fiind supranumit și Monte Carlo al Elveției.
Chiar în apropierea lacului este Muntele San Salvatore, situat la o altitudine de 912 m deasupra mării, ce oferă o panoramă incredibilă.
Cât despre liniște, curățenie și urbanism, totul “ticăie” aici cu exactitatea unui ceas elvețian.