Mănăstirea Prislop, loc de pelerinaj și reculegere
Unul dintre cele mai căutate locuri de pelerinaj din zona de vest a țării este Mănăstirea Prislop, din județul Hunedoara.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 2 august 2023, 23:24 / actualizat: 3 august 2023, 7:37
Mănăstirea Prislop este una dintre cele mai vechi vetre monahale românesti, care a avut privilegiul de a fi rectitorită şi condusă de Prea Cuviosul Părinte Arsenie Boca.
Mănăstirea se găsește în Ţara Haţegului, într-o poieniţă mirifică, la altitudinea de 640 m, în mijlocul unei păduri de foioase şi conifere. Așezământul se află la aproximativ 30 km depărtare de orasul Hunedoara si aproximativ 10 km de orasul Haţeg, aparținând localităţii Silvaşu de Sus, relatează Radio România Timișoara.
În 1950, Prislopul devine mănăstire de călugăriţe, prin hotărârea Episcopului Andrei Magieru al Aradului.
În 1952, părintele Arsenie Boca a conceput şi zidit o clopotniţă pe stâncăria unui deluşor de lângă biserică, spre miazăzi.
Cel mai vizitat loc de pelerinaj este mormântul părintelui Arsenie Boca, supranumit “Sfântul Ardealului”.
Mormântul Părintelui Arsenie Boca de la Prislop e veşnic plin de flori. Se spune că aici florile nu se ofilesc niciodată.
Mănăstirea Prislop are două hramuri, unul în 8 mai, când e sărbătorit Sfântul Ioan Evanghelistul, ocrotitorul spiritual al lăcaşului, iar al doilea în 14 septembrie, de Ziua Crucii. Data de 28 noiembrie e considerată de asemenea o zi importantă pentru pelerinii care ajung la Prislop, fiind ziua trecerii în nefiinţă a părintelui Arsenie Boca, considerat cel mai mare duhovnic roman al secolului trecut.
Se ajunge ușor la Mănăstirea Prislop, dinspre municipiul Hunedoara spre Silvașu de Jos sau din orașul Hațehg. Şoseaua, relativ îngustă, urcă până în apropierea mănăstirii, acompaniată fiind de tarabele de flori care se găsesc pe marginea drumului imediat după ieşirea din Silvaşu de Jos.
Sursa foto: Radio România Timișoara