MUREȘ: Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală Sighişoara, revitalizate cultural prin proiectul CULTFORT
Fundaţia Mihai Eminescu Trust (MET) din Sighişoara a anunţat, vineri, finalizarea proiectului „CULTFORT – Fortăreaţă de cultură urbană”, prin care s-au restaurat Turnul şi Bastionul Măcelarilor din Cetatea Medievală, care au fost transformate într-un spaţiu cultural neconvenţional, fiind elaborat, în acelaşi timp, şi un document strategic care cuprinde un plan cultural al Sighişoarei, anunță AGERPRES.
Articol de Marian Stoica, 31 decembrie 2023, 15:15
„Una dintre activităţile principale ale proiectului a fost refuncţionalizarea şi revitalizarea culturală a Turnului şi Bastionului Măcelarilor din Cetatea Sighişoarei. A fost creat un spaţiu cultural neconveţional şi multifuncţional, iar conceptul de amenajare a urmărit punerea în valoare a patrimoniului imaterial şi material multietnic al Sighişoarei, printr-o îmbinare a valorilor istorice – a moştenirii săseşti, cei care au construit fortificaţia Cetăţii Medievale, cu diversitatea culturală contemporană reprezentată de români, maghiari, romi şi saşi. Proiectul a inclus un program non-formal de educaţie cultural-artistică, fundaţia organizând o serie de ateliere de educaţie non-formală, ateliere practice, creative şi senzoriale de iniţiere în arhitectură, descoperirea istoriei locale şi experimentarea artelor”, a arătat Fundaţia Mihai Eminescu Trust, într-un comunicat de presă.
Potrivit MET, proiectul a răspuns nevoilor identificate de echipa Fundaţiei în cadrul unei serii de dezbateri publice organizate în 2019 la Sighişoara: nevoia de îmbunătăţire a managementului cultural, de implicare a mediului de afaceri, de amenajare de spaţii culturale multifuncţionale şi de îmbogăţire a agendei culturale locale.
„Prin acest proiect, Fundaţia a urmărit dezvoltarea integrată a sectorului cultural creativ din Sighişoara, prin consolidarea competenţelor de planificare strategică, antreprenoriat şi management cultural a 30 de profesionişti şi practicanţi din sectorul cultural-creativ, până în 2023. Proiectul a ţintit către creşterea gradului de acces la cultură a publicului larg, prin îmbogăţirea ofertei culturale a Sighişoarei cu 23 de evenimente de artă clasică, modernă, populară sau contemporană, atrăgând 750 de vizitatori în sezonul estival 2023. Un alt obiectiv a fost dezvoltarea publicului consumator de cultură în rândul generaţiei tinere din Sighişoara, prin crearea unui spaţiu cultural neconvenţional şi implicarea a 250 de copii şi tineri într-un program non-formal de educaţie cultural-artistică”, a subliniat MET.
CULTFORT este considerat ca având un caracter strategic prin abordarea integrată şi inovatoare a acestuia, care s-a reflectat în diversitatea activităţilor, adresarea activităţilor atât adulţilor, cât şi copiilor şi tinerilor şi organizarea unei palete largi de evenimente culturale.
„Prin proiect s-a realizat elaborarea unui document strategic care cuprinde un plan cultural al Sighişoarei, au fost organizate două cursuri de formare profesională în domeniul managementului şi al antreprenoriatului cultural (…), conectarea culturală a comunităţii şi a publicului larg din Sighişoara a fost realizată printr-un program desfăşurat în sezonul estival 2023 şi care a fost susţinut de artişti locali independenţi şi de renume, şi care a cuprins arte vizuale, teatru, muzică, cinema, video mapping şi artă culinară. În bastion au fost puse în scenă şase piese de teatru, 6 lung metraje au fost proiectate, alături de 6 concerte speciale, în diferite stiluri muzicale. La toate acestea s-au adăugat 5 experienţe şi experimente culturale senzoriale precum: sighişorenii au vizitat expoziţii foto, au participat la evenimente de video-mapping şi de artă culinară. Toate au fost foarte apreciate de publicul larg”, se mai precizează în comunicatul de presă.
Proiectul „CULTFORT – Fortăreaţă de cultură urbană” a avut o durată de 24 de luni şi a beneficiat de o finanţare totală nerambursabilă de 794.115 lei prin Granturile SEE 2014-2021, 11% din această sumă fiind contribuţia proprie a Fundaţiei Mihai Eminescu Trust, în valoare de 98.149 lei.