Muzeul Mitropoliei Ordodoxe din Cluj
Antimisul de la Poienile Izei, colecție de icoane din secolul al XVI-lea, coperta Tetraevangheliarului de la Feleac, printre piesele de muzeu cu valoare deosebită pe care le puteți vedea la Muzeul Mitropoliei Ortodoxe din Cluj.
Articol de M P, 13 august 2024, 17:00 / actualizat: 20 august 2024, 22:45
Catedrala Ortodoxă care domină Piaţa Avram Iancu din Cluj găzduieşte în subsolul ei Muzeul Mitropoliei, un așezământ modern, realizat după standarde ştiinţifice.
Părintele Vasile Nemeş, directorul Muzeului Mitropoliei, spune că în muzeu sălășluiesc cele mai vechi exponate, între care amintim Antimisul de la Poienile Izei din anul 1932 și mai multe icoane atribuite unor pictori moldoveni datate din secolul al XVI-lea.
Atracția muzeului o reprezintă icoana făcătoare de minuni atribuită lui Luca din Iclod, informează Radio România Cluj. Este mai veche cu 8 ani decât celebra icoană de la Nicula, pictată tot de preotul Luca din Iclod. Este numită „sora mai mare” și provine de la Biserica din Ilișua de lângă Năsăud. Un obiect deosebit este și epitaful despre care vorbește părintele Vasile Nemeș.
Tot în acest muzeu există cea mai mare colecție de icoane pe sticlă ce aparțin școlii de la Nicula.
Printre piesele din muzeu cu o valoare deosebită se află şi coperta Tetraevangheliarului de la Feleac (din anul 1488), prezentată în fotocopie şi un fragment de altar din secolul al XVI-lea.
De asemenea, muzeul include şi o necropolă unde sunt înmormântaţi trei dintre ierarhii catedralei, ultimul fiind mitropolitul Bartolomeu Anania, trecut la cele veşnice în 2011.
Muzeul Mitropoliei Ortodoxe din Cluj se află în subsolul Catedralei din Piața Avram Iancu și poate fi vizitat de marți până sâmbătă între orele 10 și 17, iar duminică în intervalul orar 12-17. Luni este închis.