Muzeul ţărăncii române din Maramureş
Primul muzeu din ţară dedicat în exclusivitate femeii se află la Dragomireşti, în judetul Maramureş.
Articol de M P, 4 septembrie 2024, 12:30
Muzeul ţărăncii este amenajat într-o casă veche de aproape 300 de ani, lăsată moştenire autorităţilor, de Ileana Chiş.
Turiştii pot admira o casă amenajată cu toate obiectele şi lucrurile trebuincioase într-o gospodărie cu oameni harnici, în care femeia avea grijă de toate cele şi nu stătea o clipă locului de dimineaţa şi pînă seara.
Sculpturile în lemn, podoabele şi obiectele expuse, aduc în ochii vizitatorilor întreaga viaţă cu îndeletnicirile femeilor din Maramureş.
Ileana Zubaşcu, o maramureşeancă veritabilă, a povestit cum se trăia pe vremuri şi ce ocupaţii aveau oamenii mai demult:
„Casa e din 1720. E cea mai veche casă din comuna noastă, chiar singura casă de pe Valea Izei din lemn rotund. Am intrat în cindă, asta-i stalagea – pe asta se puneau linguri, blide, coleşeri, sucitori, ce avea o găzdoaie în casă. La grindă se puneau ulcioarele, nu tăte căşile o avut camară . În camară, dacă ai avut, trebuia să ai ce să ţâi. Asta-i cociorva cu ce tragi jaru de pe vatră, lopata cu care bagi pita-n cuptiori. Multe vase care le vedeţi dumneavoastră îs rămase de la stăpâna casei, s-o făcut mâncare, s-o mâncat. Ăsta-i un ticlazău , acolo pe cuptiori dormeau copiii mici, că nu-i numa un pat. Asta era zestrea lu o fată când se mărita: sperinţoluri, faţoi, lepedeaoă, cerge, da’ trebuia să-şi facă fata. Aceea nu era o fată harnică care nu avea rudă”.
Casa din lemn de brad rotund a fost amenajată în anul 2001 drept primul muzeu dedicat în exclusivitate ţărăncii.
Mai multe puteți citi AICI.