O plimbare spre Cabana Curmătura, în Piatra Craiului
Ce poate fi mai plăcut vara, pe caniculă, decât o plimbare la umbra muntelui, în răcoarea pădurii?
Articol de Răzvan Tirea, 11 iulie 2023, 15:34
O drumeție cu destinația Cabana Curmătura din Piatra Craiului este un traseu accesibil începătorilor sau persoanelor sedentare care iubesc natura, spun cei de la Radio România Brașov FM.
Există numeroase trasee spre Cabana Curmătura.
Cele mai cunoscute pornesc din Cheile Zărneștiului, în Parcul Național Piatra Craiului, mai exact, de la Fântâna lui Botorog, până la care puteți ajunge cu mașina.
Foto: Radio România Brașov FM
De aici, majoritatea drumeților aleg să înceapă urcarea spre cabană pe marcajul dungă galbenă.
Poteca este mai scurtă ca distanță, dar prima porțiune de drum se urcă pieptiș, iar pentru începători sau pentru persoanele sedentare va fi destul de dificil de parcurs.
Foto: Andrei Paul
Cea mai ușoară variantă este prin chei, de-a lungul marcajului dungă albastră, însă, această variantă este și cea mai lungă, iar la intrarea în pădure se alege traseul cu marcajul bulină galbenă.
Până la cabană sunt aproximativ 8 kilometri, adică aproximativ 2-3 ore de mers, cu pauze.
Traseul pornește de la altitudinea de 840 m din acest punct, printre pereți de stâncă înalți de peste 200 m.
Această bucată de drum este foarte ușor de parcurs, diferența de nivel este foarte mică, nu aveți unde să vă rătăciți, marcajele sunt foarte dese și clare, inclusiv la bifurcații.
De la intrarea în pădure traseul devine puțin mai abrupt, dar deja vă aflați la jumătatea drumului, iar copacii înalți, aerul curat și poenițele, oferă drumețului imboldul de a continua până la 1470 de metri, la Cabana Curmătura.
Foto: Andrei Paul
Cabana impresionează în primul rând prin poziționarea sa, oferind vederi spectaculoase către Munții Bucegi și Piatra Craiului.
Cabana are 44 de locuri de cazare, iar aici veți putea savura tradiționala ciorbă de fasole, o tocăniță de cartofi cu cârnați sau cele mai bune prăjituri din Masivul Piatra Craiului.
După o binemeritată pauză, puteți alege unul dintre traseele care urcă și mai mult în munte sau puteți coborî pe unul din cele 3 trasee disponibile marcate bulină galbenă, bandă albastră sau bandă galbenă.
Atenție, însă, dacă sunteți începători! Traseele marcate cu bandă au câte o porțiune mai abruptă.
Și dacă mergeți la munte, nu uitați, desigur, să vă echipați corespunzător.
În rucsac trebuie să aveți apă și ceva de mâncare, o pelerină de ploaie, precum și încălțări potrivite pentru un traseu montan.
Biletul de intrare în Parcul Național Piatra Craiului este de 10 lei de persoană.