O poveste de iarnă autentică bucovineană: Călătorie cu Mocănița prin Țara Huțulilor
Povestea unei experiențe bucovinene trebuie neapărat să aibă o filă dedicată Mocăniței Huțulca de la Moldovița.
Articol de M P, 12 ianuarie 2025, 17:30 / actualizat: 13 ianuarie 2025, 9:51
Bătrânul trenuleț cu abur poartă turistul printr-un tărâm de basm în ritm molcom, cu peisaje care taie răsuflarea și cu o atmosferă de poveste.
În vagoane, lemnele trosnesc în sobe.
Tărâmurile poartă și titlul de Țara Huțulilor.
Legenda spune că aceștia erau oameni cu spirit liber, înfrățiți cu codrul, excelenți vânători, înrădăcinați în tradiții, dar și deținători ai misterelor duhurilor și demonilor, informează Radio România Brașov.
Și în zilele noastre trăiesc pe plaiuri bucovinene și îi recunoști după măiestria cu care împodobesc lemnul, după fala cu care se prezintă și după turmele de vite pe care le cresc cu îndemânare.
Huțulii se mai numesc și huțani. Ei formează un subgrup etnic ce a migrat din Galiţia în Bucovina şi în Maramureş, iar acum trăiește în Bucovina, Maramureș, Transcarpatia și Pocuția.
Povestea mocăniței bucovinene începe în urmă cu mai bine de un secol, fiind construită de un neamț din München. Acum, ea aparține unui austriac. Acesta, de câțiva ani, a transformat-o într-unul dintre cele mai căutate obiective turistice din zonă.
”Aici a fost linie strategică pentru transport material lemnos. În 1880 a fost înființată. Eu lucrez aici de cinci ani, dar știu Mocănița de când eram copil, de când avem 10 ani, 12 ani. Din anul 2005 a devenit obiectiv turistic. Vin mulți turiști pentru că zona e frumoasă, atracțiile sunt mănăstrile, monumentele istorice. Mocănița se numește Huțulca pentru că aici trăiesc huțanii, huțulii”, ne-a povestit bucovineanul Radu Lețchi, mecanic și fochist al mocăniței.
Traseul dus al mocăniței durează cam o oră. La capăt de linie, turiștii sunt așteptați cu muzică, focuri încinse, zâmbetele localnicilor cu bujori în obraji și straie populare, dar și cu deja celebrele bucate bucovinene.
Astfel, călătorul se poate bucura de o pastramă de vânat și bulz cu brânză și smântână, dar și de un vin fiert și cârnați de casă cu cartofi pe disc.
”În spatele mâncărurile astea bune sunt așa… prima dată și prima dată, calitatea și cuvântul. Calitatea este aceea că ce facem noi provine totul din gospodăriile noastre proprii, cu rețete lăsate de la strămoșii noștri. Și ceea ce facem noi, facem cu drag, adică pentru cei ce ne calcă pragul. Când veniți în Bucovina trebuie neapărat să mâncați bulzul bucovinean. Al nostru e ceva aparte, adică specific zonei noastre, cu o brânză de burduf bătută și așezată cum trebuie la locul ei, ca la mama acasă”, ne-a spus producătorul local Petru Damian, Petrică, pentru prieteni.
Dacă vreți să fiți siguri că prindeți un loc, cel mai bine este să vă faceți rezervare și să fiți prezenți în stația din care pleacă mocănița măcar cu vreo 10 minute înainte.