Parcul dendrologic din Buziaș, destinație de weekend
Izvoarele de apă minerală și parcul cu cea mai lungă colonadă din Europa sunt atracțiile orașului-stațiune din județul Timiș.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 10 octombrie 2023, 20:48 / actualizat: 11 octombrie 2023, 6:50
Parcul dendrologic din Buziaș este o destinație interesantă de toamnă, mai ales că atrage în continuare mii de vizitatori în fiecare an.
Parcul din Buziaș este apreciat pentru mulțimea de specii rare de copaci. Tot aici se găsește cea mai mare colonadă de lemn din Europa, devenită simbolul orașului-stațiune.
Aflat la 30 de kilometri de Timișoara, orașul a fost recunoscut drept centru de tratament încă în anul 1811. Un an mai târziu erau plantați copacii din actualul parc dendrologic, scrie Radio România Timișoara.
Parcul ocupă o suprafață de 20 de hectare, iar cea mai răspândită specie este platanul. În trecut, aici trăia un număr foarte mare de veverițe, devenite mascotele stațiunii, însă acum sunt tot mai rar prezente.
Aerul este puternic ionizat negativ, aspect benefic pentru persoanele care suferă de astenie sau nevroze. În plus, izvoarele de ape minerale au transformat orașul într-un centru de tratament recunoscut.
Amenajarea primelor izvoare a început în 1816, iar în 1911 Buziaș a fost declarat oficial stațiune balneoclimaterică. Apele minerale de la Buziaș au un conținut ridicat de dioxid de carbon (1311,6 mg/litru), calciu, fier și natriu, folosite pentru tratarea diferitelor afecţiuni.
Colonada, care a devenit simbolul stațiunii, este cea mai mare din Europa, cu o lngime de aproximativ 500 de metri, mai impozantă decât cele de la Karlovy Vary și Baden-Baden.
Construcția colonadei a început în anul 1875, la comanda împăratului Franz Joseph al Austriei, pentru plimbările împărătesei Sisi.
Ridicată în stil bizantin cu influențe de secol XIX, colonada înconjoară parcul din Buziaș. Rolul său a fost acela de a-i proteja pe amatorii de promenade împotriva precipitațiilor sau a soarelui.
FOTO: Facebook/Visit Timis