Parcul Național Cheile Nerei-Beușnița, de vizitat toamna
Parcul Național Cheile Nerei Beușnita din județul Caraș-Severin este o destinație turistică de neratat, toamna. Parcul este un adevărat tărâm al cascadelor și lacurilor naturale.
Articol de Valentina Adam, 16 octombrie 2023, 22:18 / actualizat: 17 octombrie 2023, 9:20
Parcul se întinde pe o suprafață de 36.758 ha, fiind declarată arie protejată pentru conservarea biodiversității florei si faunei.
Lacul Ochiul Beiului sau lacul turcoaz care nu îngheață niciodată, este un loc unic în țara noastră. Apa are o culoare fascinantă și este atât de curată sș transparentă, încât poți vedea fundul lacului. Aflat la limita munților Aninei cu munții Locvei, la o altitudine de 310 metri, lacul are o adâncime de aproximativ 3,6 metri și o temperatură constantă între 4-8 grade Celsius.
Lacul Dracului
Lacul Dracului, inițial un lac subteran, dar care a ajuns la suprafață prin prăbușirea tavanului Peșterii Dracului, este un adevărat monument al naturii. Nuanțele cerului se oglindesc în el, dându-i o culoare verde-albăstruie. Este cel mai mare lac carstic din țară.
Lacul Dracului a fost, inițial, un lac subteran, însă prăbușirea unei bucăți din tavanul peșterii l-a expus privirilor curioase. Lacul se întinde pe o suprafață de aproximativ 700 mp și este cunoscut ca fiind cel mai mare lac carstic din țară. Are un diametru de 20m, iar adâncimea maximă variază între 9 și 12 m.
Un loc atât de frumos nu putea să nu fie învăluit de legende. Cea mai cunoscută dintre ele spune că un cioban care păștea caprele lângă apele Nerei, în apropiere de Poiana Meliugului, și-a aprins un foc la intrarea în peșteră când, deodată, din lac a apărut un omuleț care ținea în mână un pește. Arătarea l-a provocat pe păstor să îi frigă peștele fără ca acesta să se îndoaie. Ciobanul a spus că acceptă rămășagul doar dacă și omulețul îi va frige un cap de țap fără ca animalul să rânjească. Apoi, a tras în țepușă peștele, de la cap la coadă, și l-a fript fără ca acesta să se îndoaie. Încercând să nu piardă rămășagul, arătarea a legat botul țapului cu funie de tei, însă aceasta a ars și, prăjindu-se, țapul și-a arătat dinții. Furios că a fost învins de cioban, omulețul s-a aruncat în apa lacului, iar ciobanul și-a dat seama că era însuși Diavolul. De atunci, lacul poartă acest nume.
Cheile Nerei considerate a fi cele mai lungi chei din țară, străbat 22 km între localitățile Șopotu Nou și Sasca Română, o zonă de carst spectaculoasă. Traseul practic este realizat de râul Nera, ce desenează prin vegetație și stânci un defileu, străbătut de peșteri, cascade și lacuri.
Un traseu turistic poate fi prilejul perfect sa bifezi principalele obiective turistice din parcul natural.
- Sasca Montana – Cascada Susara – Cheile Nerei – durata 3-4 ore
- Cheile Nerei – Varful Habatului – Izvorul Tisului – durata 2-3 ore
- Sasca Montana – Lacul Ochiul Beiului – Beusnita – Aninta – durata 7-8 ore
- Sopotu Nou – Cheile Nerei – Podu Bei – Sasca Romana – durata 8 – 9 ore