Parcul Naţional Retezat sau Ținutul cu Ochi Albaștri
Parcul Naţional Retezat este primul parc naţional din România şi cea mai mare rezervaţie naturală din ţara noastră.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 28 august 2023, 22:10
Parcul Național Retezat a fost upranumit și Tărâmul cu Ochi Albaștri, datorită multitudinii de lacuri glaciare ce se găsesc în masiv şi care reprezintă aproximativ 38% din totalul de lacuri glaciare din România.
Retezatul este cel mai complex şi mai grandios masiv montan din Carpaţii româneşti. Originalitatea sa constă în existenţa unor spectaculoase creste alpine ce depăşesc 2000 de m înalţime şi un relief sculptural, în care s-au imprimat urmele a două mari glaciaţii (Riss şi Würm).
Parcul Naţional Retezat a fost înfiinţat în anul 1935 la iniţiativa profesorului Alexandru Borza, fondatorul Grădinii Botanice din Cluj-Napoca şi Emil Racoviţă. Parcul se găsește în partea de vest a Carpaţilor Meridionali. Se întinde pe o suprafaţă de peste 50.000 ha şi o altitudine cuprinsă între 800 şi 2509 m (vârful Peleaga).
În prezent, parcul are statut de arie naturală protejată de interes naţional şi internaţional, fiind recunoscut ca Rezervaţie a Biosferei din anul 1979.
Se găsesc aici 1.190 de specii de plante- peste o treime de speciile de plante din România. În plus, aici trăiesc, nouă specii endemice de fluturi de zi, nouă specii de reptile, 185 de specii de păsări, 55 specii de mamifere, dintre care urşi, lupi, râşi, cerbi, căprioare, pisici sălbatice, capre negre, marmote, vidre. Puțini știu că aproape 23 % dintre speciile de mamifere terestre de pe continentul european se găsesc în Retezat.
Cei 80 de ochi albaștri ai Retezatului sunt reprezentați de cele 80 de lacuri și tăuri în care se oglindește albastrul cerului. Tot aici se găsește cel mai întins lac glaciar din România, Bucura, și cel mai adânc lac glaciar din țară, Zănoaga.
Locul în care se găsesc 20 de vârfuri mai înalte de 2.000 de metri a devenit izvorul multor legende cu viteji, haiduci, zmei sau dinozauri pitici.
Parcul Național Retezat poate fi o opțiune interesantă de drumeție mai ales în perioada caniculară a verii. Turiștii sunt sfătuiți să își fixeze obiective realiste, să fie echipați de munte și să țină anunțe salvamontiștii cu privire la traseul pe care vor să îl străbată.
Foto: Aurelian Teculescu, Radio Romania Timișoara