Piatra Craiului, o destinație de weekend pentru iubitorii de natură | FOTO
Trasee montane pentru toți pasionații de mișcare, capre negre, flori de colț și vestitele garofițe ale Pietrei Craiului. Toate acestea dar și multe alte atracții naturale formează un colț de rai în mijlocul naturii, la marginea Depresiunii Brașovului.
Articol de Răzvan Tirea, 28 iulie 2023, 10:46
Masivul Piatra Craiului este una dintre cele mai căutate destinații montane din țară. Şi turiștii mai puţin experimentaţi aleg masivul din Zărneşti. Ce impresie i-a lăsat o astfel de drumeție montaniardei Andreea Mihai?
„Am pornit către satul Peștera, sus, pe drum șerpuitor. A fost prima dată când am ajuns aici și am avut multe motive de uimire. În față… Craiul, în spate… Bucegii… Această zonă este un colț de rai! O plimbare până în acest loc e încântătoare. Traseul nu este unul dificil până la refugiul Grind 1. M-am bucurat să văd că este foarte frecventat pentru plimbări ușoare. Până la refugiu, la pas lejer, traseul are cam două ore și jumătate. Apoi urmează o parte de urcare susținută, pe potecă de pământ și apoi grohotiș. Vă încurajez să mergeți pe acest traseu pentru că în cuvinte nu vă pot descrie complet frumusețea lui”.
Cu mare experiență în traseele montane, Andreea Mihai are și câteva sfaturi pentru drumeții începători.
„Trebuie să fiți atenți cu apa pe traseele din Crai. Sursele sunt limitate, mai ales în partea superioară a masivului. Recomand întotdeauna pornirea cât mai matinală pe traseu și consultarea prognozei meteo. Atenția la coborâre trebuie să fie sporită, vă spun din experiență… Grohotișul Craiului este o provocare pentru stabilitate. Pe porțiunile cu pământ și iarbă alunecarea devine o problemă serioasă. Când ești obosit poți fi mai neatent”.
Masivul Piatra Craiului a devenit rezervație naturală încă din 1938. Din 1990 a fost declarat parc național, în principal cu scopul conservării ecosistemelor.
FOTO: Radio Romania Brașov FM