Podul lui Dumnezeu de la Ponoare, unul dintre cele trei poduri naturale din lume | VIDEO & FOTO
Podul lui Dumnezeu – o minune a naturii
Articol de Nadia Deciu, 3 august 2023, 15:28
În comuna Ponoarele, aflată în județul Mehedinți, Dumnezeu a binecuvântat tărâmul cu locuri naturale unice. Unul dintre ele este Podul lui Dumnezeu, fiind unul dintre cele trei poduri naturale existente în lume şi al doilea ca mărime din Europa. Astfel de poduri naturale mai există în SUA şi în Franţa, dar cel din România este singurul circulat.
Denumit și Podul Natural, Podul lui Dumnezeu este un fenomen natural de origine carstică, format prin prăbușirea tavanului peșterii. Este cel mai mare pod natural din țară și al doilea ca mărime din Europa, cu o lungime de 30 de metri, o lățime de 13 metri, o înălțime de 22 de metri și o grosime de 9 metri, fiind singurul pod de acest fel pe care se poate circula.
În spatele podului, la poalele unui deal, se află peștera Ponoarele, o altă atracție naturală. Gura peșterii este în formă de arc, având 15m lățime și 3m înălțime, accesul fiind foarte ușor. Galeriile au o lungime totală de 734 de metri, prezentând spații largi cu formațiuni bogate de stalagmite și stalactite.
În platoul din spatele peșterii, se poate admira o altă componentă a complexului carstic situat în această zonă, câmpurile de lapiezuri, care sunt de fapt formațiuni geologice calcaroase asemănătoare încrețiturilor . Lapiezurile au forme alungite și brăzdate, pe care apa le-a format în rocile de calcar.
Aceste șanțuri depășesc uneori 4-5 metri lungime și au până la 30 cm adâncime, uneori fiind acoperite cu vegetație. Câmpurile de lapiezuri de la Ponoare se remarcă prin diversitate, fiind cunoscute mai multe grupuri: Câmpul Cleopatrei și Câmpul Afroditei. Toate aceste formațiuni de calcar sunt atracții naturale unice la nivel european.
Legendele podului
Despre Podul lui Dumnezeu există foarte multe legende, dar „cea mai frumoasă dintre ele este cea care vorbeşte despre formarea podului prin intervenţia puterii divine. Podul s-a format prin prăbuşirea peretului superior al peşterii. Ca la orice întuneric şi acolo stătea Necuratul. El făcea numai rele oamenilor din zonă. Astfel oamenii s-au rugat lui Dumnezeu, iar acesta i-a ajutat şi a vrut să-l alunge. A coborât pe pământ şi Dracul a intrat în peşteră. Dumnezeu a apăsat cu mâna tavanul peşterii să-l prindă pe Necurat. Dracul e drac şi s-a strecurat prin peşteră şi a ieşit prin partea cealaltă a peşterii. Supărat că a fost alungat de aici din zonă a zgârâiat toate pietrele din partea cealaltă a versantului şi a format două câmpuri de lapiezuri: Câmpul Afroditei şi Câmpul Cleopatrei”, ne-a povestit Dumitru Borloveanu (video), profesor de limba română, actualmente pensionar din Ponoare.
Se pare că Dumnezeu îi protejează pe cei care trec podul care îi poartă numele. De-a lungul timpului, au trecut peste el şoferi, biciclişti şi motociclişti, dar nu a existat niciodată un accident grav în urma căderilor.
Galerie Foto:
Sursă foto: Alin Cîrțînă – Radio România Oltenia Craiova