Poiana Mărului, un colţ de rai în inima munţilor din Banat | GALERIE FOTO
Călătoria în Caraş-Severin nu poate sta nicio clipă sub semnul vitezei. Acest judeţ merită văzut pentru munţii şi dealurile multicolore de o frumuseţe uimitoare, cu ape curgătoare limpezi, lacuri naturale şi artificiale, cascade impresionante, păduri neatinse încă de piciorul omului.
Articol de Valentina Adam, 3 iulie 2023, 19:45
Un loc pe care nu trebuie să-l rataţi este Poiana Mărului, o staţiune situată în inima munţilor Ţarcu, la 500 de metri altitudine şi aflată într-o continuă dezvoltare.
Odată ajunşi aici veţi simţi cum întineriţi. Turismul pentru sănătate este la el acasă, datorită aerului puternic ozonat, unic în Europa. Dacă în toată lumea se folosesc aparate şi tratamente costisitoare pentru obţinerea ozonului, în Poiana Mărului ozonul se găseşte în mod natural. În Poiana Mărului a existat odată și un sanatoriu TBC.
La început, în Poiana Mărului a fost doar o casă de pădurar, mai târziu au apărut alte case, de vânători şi pescari, apoi case de agrement. Dezvoltarea a început după Marea Unire din 1918, iar în 1936 a fost declarată staţiune turistică climaterică. Poiana Mărului este astăzi una dintre bijuteriile montane ale Banatului, aşezată într-un amfiteatru natural sub formă de potcoavă, de un pitoresc aparte şi un mediu natural de vis, fiind numită de localnici, Mica Elveţie.
Turiştii care aleg Poiana Mărului ca destinaţie de vacanţă au la dispoziţie multiple posibilităţi de petrecere a timpului liber şi agrement. Staţiunea este un nod de trasee turistice. De aici, pe Valea Bistrei Mărului, prin aşa numita Şaua Iepei – 1.727 m se poate ajunge la lacul de acumulare Gura Apelor, ce alimentează salba de 10 hidrocentrale de pe Râul de Mori. Un al doilea traseu este pe Valea Şucului, un drum forestier care va deveni în curând parte din Transalpina bănăţeană. Cel de-al treilea traseu este pe lângă fosta păstrăvărie, pe poteca ce duce la Vârful Nedeia – 2.150 m, apoi la Vârful Pietrei – 2.192 m şi într-un final la Sarmizegetusa. Indiferent de traseul pe care îl alegeţi, peisajele sunt magnifice şi atunci când obosiţi vă sfătuim să faceţi un scurt popas şi să admiraţi jocul vioi al veveriţelor, care se întâlnesc la tot pasul.
Staţiunea Poiana Mărului a devenit în ultimii ani şi raiul iubitorilor turismului de aventură.
Pe apele repezi ale râului Bistra Mărului se poate face rafting şi canioning. Valurile puternice, pietroaie uriaşe sau cascade, sunt câteva dintre obstacolele cărora trebuie să le facă faţă cei care îndrăznesc să se urce în barcă şi să pornească la vale prin apa învolburată, rece ca gheaţa. Lacul de acumulare Poiana Mărului este locul potrivit pentru plajă, înot şi sporturi acvatice, plimbări cu barca sau pescuit. Pescarii trebuie să ştie însă că permisul nu le este de folos şi dacă doresc să petreacă o zi pe malul lacului cu undiţa în mână şi să-şi încerce norocul, trebuie să plătească o taxă de 25 de lei. Se pot prinde numeroase specii de peşti: caras, păstrav, clean şi oblete.
De altfel, întreaga zonă a devenit în ultimii ani un punct de atracţie pentru împătimiţii sporturilor cu motor, aici desfăşurându-se întreceri inedite.
În staţiunea Poiana Mărului există şi un schit de călugăriţe, care a fost înfiinţat înainte de Revoluţia din 1989, însă lucrările au fost sistate şi reluate abia odată cu reînfiinţarea Episcopiei Caransebeşului în anul 1994. Cadrul natural şi aerul curat oferă pelerinului şi turistului momente de înălţare sufletească şi sănătate trupească.
Foto Radio România Reșița