Puntea venețiană care leagă un palat de o închisoare
Puntea Suspinelor din Veneția îmbină eleganța arhitecturală cu o legendă romantică și un trecut dramatic, fiind un simbol al iubirii eterne.

Articol de M P, 27 aprilie 2025, 17:30
Ciao bella, bella Venezia! Acolo călătorim de această dată, mai exact, la podul pe sub care dacă în timp ce treci te săruți cu persoana iubită, veți avea parte de o dragoste eternă.
Vorbim despre misteriosul pod construit în 1600 numit Puntea Suspinelor, Ponte dei Sospiri.
Rafinamentul ferăstruicilor brodate în piatră, diafanul decorațiunilor și albul imaculat transformă Puntea Suspinelor în regina Veneției, ascunsă bine, întrucât unul dintre cele mai căutate obiective venețiene nu este la stradă, ci desupra canalului care desparte Palatul Dogilor de… închisoare, departe de pașii sau atingerile turiștilor curioși, dar care o pot admira în toată splendoarea sa de pe Ponte della Paglia construit în 1360.
Numele de Puntea Suspinelor i-a fost dată de poetul englez Lord Byron într-unul dintre poemele sale din secolul al XIX-lea, relatează Radio România Brașov.



Podul care unește Palatul Dogilor de Prigioni Nuove, prima clădire din lume construită special pentru a fi folosită ca închisoare, a fost construit din piatră de Istria, în stil baroc de către arhitectul Antonio Contin.
Faimosul pod este situat la mică distanță de Piața San Marco.
În contrast cu rafinamentul său, legenda spune că istoria Punții Suspuinelor ascunde ultimele suspine, lacrimi și drama deținuților care odată ce o treceau către închisoare, vedeau prin broderia fină a feresterelor, pentru ultima oară, Veneția, cu romanticele gondole ce se leagănă în vânt pe valurile azure ale mării.