Rezervația Naturală Cheile Gârliștei, una dintre cele mai sălbatice zone din România
Zona este caracterizată prin doline, văi de doline, uvale, lapiezuri, peșteri, avene, ponoare, izbucuri, sectoare de chei, pereți calcaroși.
Articol de Valentina Adam, 20 august 2023, 07:05 / actualizat: 20 august 2023, 10:46
În sudul Banatului, se găsesc zone de-a dreptul sălbatice, dar mirifice. Cei care doresc sa evadeze în weekend în mijlocul naturii și să se bucure de liniște și peisaje naturale fascinante, au de unde alege.
Cheile Gârliștei, unele dintre cele mai sălbatice chei din România, au fost declarate rezervație naturală de tip mixt în cadrul Parcului Național Semenic – Cheile Carașului.
Rezervaţia este situată în grupa sudică a Munților Banatului, ocupând regiunea dealurilor înalte ale Semenicului. Altitudinea este cuprinsă între 230-690m. Zona este caracterizată prin doline, văi de doline, uvale, lapiezuri, peșteri, avene, ponoare, izbucuri, sectoare de chei, pereți calcaroși.
Cheile sunt situate între localităţile Anina şi Gârlişte şi sunt străbătute de pârâul Gârlişte. Traseul are o lungime de cca. 9 km, începând la 3-4 km după ieşirea din localitatea Anina şi terminându-se cu aproximativ 1km înainte de a intra în satul Gârlişte.
Cheile Gârliștei, de o frumusețe aparte
Versanții abrupți adăpostesc în jur de o sută de peșteri. Cele mai apreciate de către turiști sunt Peștera cu Apă, cea mai lungă peșteră din chei, ce are o lungime de 400 de metri și Peștera Galatiului, ce impresionează prin numeroasele stalactite și stalagmite.
Cheile Gârliștei adăpostesc și specii rare de plante și animale. Astfel, aici pot fi întâlnite vipere cu corn, salamandre sau lilieci de peșteră. De asemenea, valea este împădurită de diferite specii de foioase, dar și de flori sau plante medicinale.
Ansamblul de mori de apă de la Gârlişte
În Cheile Gârliştei au fost refăcute și câteva mori de apă pentru a reaminti turiştilor că foarte multe dintre văile din Munţii Banatului găzduiau cândva astfel de monumente istorice rurale. Morile de apă din satul Gârlişte se află chiar la capătul satului, la începutul traseului, înainte de confluenţa dintre Valea Mare şi râul Gârlişte.
Ansamblul de mori de apă din Gârlişte este încadrat în categoria monumentelor de arhitectură de importanţă B, fiind datat ca aparţinând începutului de secol XX. Din ansamblul de mori de apă din satul Gârlişte fac parte trei astfel de construcţii, este vorba de Moara lui Păun Iorgovan, Moara Branilor şi Moara Andrişonilor.
Foto pnscc.ro