Rezervația Naturală Muzeul Trovanților, singurul muzeu dedicat trovanților
Articol de Nadia Deciu, 12 noiembrie 2023, 20:33
Situată pe DN 67 Ramnicu Vâlcea – Târgu Jiu, la intrarea în satul Costești din județul Vâlcea, Rezervația Naturală Muzeul Trovanților se află într-o cariera de nisip unde natura a creat unele dintre cele mai surprinzătoare sculpturi de piatră – trovanții sau „pietrele care cresc” după cum îi numesc oamenii locului.
În principiu, trovanții sunt gresii cu o textură mai dură decât a stratului în care se dezvoltă, microforme de relief numite și concrețiuni de gresie, create în straturi de nisipuri, legate între ele printr-un ciment carbonatic, în urma acțiunii apelor calcaroase.
Rezervația Naturală Muzeul Trovanților din comuna vâlceană Costești a fost înființată prin HG nr. 1581/2005, fiind administrată de Asociația Kogayon, organizație nonguvernamentală de protecție a mediului care își are sediul în localitate, și a fost, la înființare, singurul muzeu în aer liber din lume dedicat trovanților.
Trovanții de la Costești au forme diferite – nodulare, sferice, formă de disc sau de elipsă, de cilindru sau de disc – și mărimi diferite, de la câțiva milimetri până la blocuri de câteva tone, stârnind curiozitatea dar și imaginația vizitatorilor.
De ordinul sutelor, trovanții sunt împrăștiați pe toata suprafața de 1,1 hectare a rezervației, nefiind, însă, singurii din județ. Cea mai spectaculoasă locație unde pot fi admirați trovanții este în satul Oteșani, la aproximativ 16 km de orașul Horezu urmând drumul spre Craiova, de-a lungul pârâului Gresarea, apă care se varsă în râul Luncavăț.
Locuitorii din Costești le atribuie trovanților energii negative, spunând că nu e bine să-i iei de la locul lor pentru că aduc nenorociri, însă, în satul Oteșani, trovanții împodobesc multe gospodării, oamenii locului susținând ca aduc spor casei și sănătate familiei.
Programul de vizitare a Rezervației Naturale Muzeul Trovanților este non-stop, iar intrarea este liberă.
Foto: Wikipedia