Stradun, artera creată prin aruncarea pământului în mare, la Dubrovnik
Un drum mai scurt de 300 de metri lungime, format în urmă cu 9 secole, prin aruncarea pământului în mare, a reușit să unească două lumi, o insulă de continent.
Articol de M P, 24 noiembrie 2024, 17:30
Astăzi, Strada Placa sau Stradun este cea mai pitorească arteră a Dubrovnikului, orașul croat supranumit “Perla Adriaticii”.
Stradun a unit, practic, mica insulă Lave cu continentul european.
Insula era adăpost pentru refugiații italieni din orașul Epidaurum.
În anul 1468, strada a fost pavată cu piatră de calcar, care acum a căpătat aspect de marmură lucioasă, datorită milioanelor de pași ai turiștilor de-a lungul anilor.
Acesta este și motivul pentru care vă recomandăm încălțări comode și cu tălpi aderente, spun cei de la Radio România Brașov.
Trubadurii croați, papagalii multicolori, pirații sau cine mai știe ce artiști, pe toți îi găsiți aici, creând o atmosferă de permanentă vacanță alături de zecile de cafenele și restaurante.
Tot de aici, turiștii își achiziționează cele mai potrivite suveniruri, iar dacă vor să evadeze din forfota cetății, fug pe străduțele laterale înguste care, la capăt, au scări aproape în plan înclinat și care duc în exteriorul zidurilor încărcate cu istorie.
Cei 292 de metri lungime ai Străzii Stradun încep în fața porții Pile, traversează vechiul oraș de la est la vest și se termină la cea de-a doua poartă principală a orașului, Poarta Ploce, în spatele căreia se află azurul mării și portul din Dubrovnik.