Tururi nocturne, prin Colosseumul din Roma
„Noaptea, pe întuneric, Colosseumul propune vizitatorilor viziuni cu totul aparte”, a declarat Alfonsina Russo, directoarea Parcului Arheologic Colosseum, unul dintre cele mai vizitate monumente din Oraşul Etern.
Articol de M P, 12 iulie 2024, 20:00
Colosseumul din Roma dezlănţuie din nou pasiuni, la lumina lunii, cu tururi arheologice, filme clasice şi dezbateri literare, oferite vizitatorilor în nopţile toride de pe perioada verii romane, relatează Agerpres.
Cel mai mare simbol al Romei, inaugurat în anul 80, îşi deschide porţile şi noaptea, cu tururi ghidate, organizate între orele 20:30 (18:30 GMT) şi 00:00 (22:00 GMT), care oferă o dublă perspectivă, atât pe cea a spectatorilor, cât şi pe cea a gladiatorilor, informează Radio România Cluj.
Caracterul restrâns al acestor vizite, cu grupuri de cel mult 25 de persoane, permite vizitatorilor să se bucure de acest amfiteatru colosal aproape gol, după ce în timpul zilei este plin de turişti.
O expoziţie permanentă este pusă la dispoziţia vizitatorilor, cu reconstituiri ale vestimentaţiei, armelor şi obiectelor pe care gladiatorii le foloseau în timpul luptelor, inspirate de gravuri, mozaicuri şi picturi de la acea vreme.
După ce se lasă seara, Colosseumul devine un cinematograf în aer liber, cu un mare ecran în Templul lui Venus, o uriaşă esplanadă delimitată de coloanele rămase de la cel mai mare sanctuar din Roma Antică, Forumul Roman, între Bazilica lui Maxentius şi amfiteatrul inclus în Patrimoniu Mondial.
Bucurându-se de o mare popularitate în rândul localnicilor şi al turiştilor, aproximativ 15.000 de persoane au vizitat, în medie, cinematograful în cei doi ani anteriori, după deschidere.
Programul, intitulat „Quo Vadis”, lansat de responsabilii acestui sit arheologic şi de Cinemateca Naţională, propune, până pe 17 iulie, zece filme emblematice, precum „Gladiatorul” (2000), „Vacanţă la Roma” (1953) şi „Marea frumuseţe” (2013).