Via Maria Theresia, drumul istoric din Munții Călimani
Drumul Via Maria Theresia fost construit în urmă cu două veacuri şi jumătate. Grație eforturilor a peste 250 de voluntari, acest drum este marcat pe o lungime de 42 de km.
Articol de M P, 1 august 2024, 13:00
Culmi montane, împădurite sau golaşe, văi abrupte cu firicele de apă curgând în adâncimea lor, luminişuri şi goluri alpine care îţi permit să contempli vârfurile de peste 2 000 de metri ale Munţilor Călimani, stâne de oi la care se poate gusta un caş proaspăt, pe timpul verii. Iată oportunităţile pe care i le pune la dispoziţie turistului un drum montan de 42 de km, redescoperit şi pus în valoare în vara acestui an.
Via Maria Theresia, un drum istoric de acum două secole şi jumătate din Munţii Călimani, a fost amenajat în vara anului 2014 ca drum montan şi este inclus în circuitul turistic al zonei de nord-est a Transilvaniei.
El a fost construit în secolul al XVIII-lea cu scopul de a susţine cu hrană şi armament trupele militare grănicerești ale Imperiului Habsburgic şi pentru a asigura încă o legatură cu o alta provincie a imperiului, Bucovina, informează Radio România Cluj.
„Dezvoltarea urbană din acea perioadă avea nevoie de drumuri, în primul rând şi de legături bune între provinciile imperiului. Din acest punct de vedere, drumul construit în perioada împăraţilor Maria Theresia şi Iosif al II – lea, care făcea legătura între zona Bistriţei şi Bucovina a avut chiar rolul de a trece de această barieră naturală, care erau Carpaţii„, a spus Vasile Duda, istoric de artă.
Acum, grație eforturilor a peste 250 de voluntari, acest drum este marcat pe o lungime de 42 de km.
Preşedintele Asociaţiei Tăşuleasa Social, Alin Ușeriu, spunea atunci că în urma acestei campanii, drumul se pretează unei drumeţii montane pentru oamenii de toate vârstele, dar el poate fi abordat şi de amatorii de cros montan sau mountain bike:
„Am pus câte o bornă la fiecare sută de metri, am amenajat locuri de odihnă şi punem afişaje istorice despre zona aceasta, despre Bucovina, despre Transilvania, despre Piatra Fântânele.
Drumul va fi permanent un traseu tematic, pe de-o parte, dar va putea fi utilizat şi pentru maraton montan şi pentru mountain bike. El poate fi parcurs şi de copii, şi de persoanele în vârstă, desigur, nu pe toată lungimea sa.
Drumul începe în Transilvania şi se termină în Bucovina şi, la ceea ce există acum în România, cred că este cel mai bine marcat traseu turistic montan”.
Traseul turistic Via Maria Theresia poate fi abordat din localitatea Piatra Fântânele.