„5×5. Poveștile Mocanilor”, la Centrul Multicultural și Educațional Săcele
Cei prezenți vor avea ocazia să afle mai multe despre tradițiile mocanilor din Săcele (Brașov), arhitectura caselor mocănești, celebrele porți mocănești, portul, gastronomia, dar și nunta la mocani.
Articol de Răzvan Tirea, 13 noiembrie 2023, 08:43
Asociația Izvorul Săcele vă invită pe 14 noiembrie la prezentarea proiectului audiovizual „5×5. Poveștile Mocanilor”.
Proiectul cuprinde 5 scurtmetraje despre tradițiile mocanilor din Săcele, arhitectura caselor mocănești, celebrele porți mocănești, portul, gastronomia, dar și nunta la mocani, informează Radio România Brașov.
Producător și regizor al filmelor este săceleanul Dan Burlac, directorul Alpin Film Festival, iar narator principal este actorul Mircea Rusu, director general adjunct al Teatrului Național din București.
„Actor de film, teatru și televiziune, maestrul Mircea Victor Rusu Tibreanu este absolvent al Liceului Teoretic Săcele, astăzi Liceul Teoretic ,,George Moroianuˮ, neuitându-și niciodată rădăcinile și revenind mereu pe scenele săcelene în multe spectacole, alături de mari actori ai teatrului românesc. Începând cu anul 2021, marele actor este cetățean de onoare al Municipiului Săcele. În prezent, Mircea Rusu ocupă funcția de director general adjunct al Teatrului Național din București, instituție unde își desfășoară și activitatea artistică în calitate de actor și regizor. Totodată este și profesor al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică «I. L. Caragiale». Asociația «Izvorul» Săcele a avut mereu parte de susținerea maestrului Mircea Rusu, motiv pentru care îi mulțumim atât pentru implicarea în realizarea proiectului «5X5. Poveștile Mocanilor», cât și pentru sprijinul oferit de-a lungul timpului”, au precizat reprezentanții Asociației Izvorul Săcele.
Premiera scurtmetrajelor „5×5. Poveștile Mocanilor” va avea loc marți, de la ora 18.00, la Centrul Multicultural și Educațional Săcele.
Tot atunci va avea loc și un concert susținut de grupul muzical MULTUMULT, care a realizat coloana sonoră a scurtmetrajelor.
Filmele fac parte dintr-un proiect finanțat de Consiliul Județean Brașov, care și-a propus să evoce o fereastră peste timp cu vedere către datinile și obiceiurile din zonă.