70 de ani de la inaugurarea clădirii ONB
Clădirea este clasată pe lista monumentelor istorice din București.
Articol de Marian Stoica, 9 ianuarie 2024, 13:00 / actualizat: 9 ianuarie 2024, 20:52
În urmă cu 7 decenii, la 9 ianuarie 1954, a avut loc inaugurarea clădirii Teatrului de Operă și Balet din București, în prezent Opera Națională București.
Actuala clădire, cu o capacitate de 952 locuri, a fost ridicată în 1953, după planurile arhitectului Octav Doicescu, pentru a găzdui două ample manifestări internaționale, precum Al treilea Congres Mondial al Tineretului (25-30 iulie) și al patrulea Festival Mondial al Tineretului și Studenților (2-14 august). Dar a fost inaugurată abia la 9 ianuarie 1954, cu spectacolul „Dama de pică”, operă de Piotr Ilici Ceaikovski.
Fațada clădirii, modificată față de ideea inițială a arhitectului, are un portic cu 3 arcade monumentale, împodobite cu statuile a patru muze. Și trei uși de acces, care permit intrarea în holul fastuos înălțat pe două nivele.
Clădirea este clasată pe lista monumentelor istorice din București cu codul B-II-m-B-19004.
Sala de spectacole are forma de potcoavă. Scena are 24 m lățime, 20 m adâncime și 30 m înălțime. La ultimul etaj există Muzeul Operei.
În parcul din fața clădirii se află statuia marelui muzician George Enescu, o sculptură în bronz de Ion Jalea. Tot în fața clădirii, dar privind spre intrare, se află bustul compozitorului Gheorghe Stephănescu (1843 – 1925), fondatorul Operei Române.
Pe fațada clădirii, în locul a două arcade mai mici, care le încadrau inițial pe cele trei mari, au fost montate două basoreliefuri.
Unul care înfățișează o scenă de operă (sculptori Zoe Băicoianu și Boris Caragea), iar celălalt, zborul unor balerini (sculptor Ion Vlad).
În sala de spectacole se găsește un candelabru cu 100 de brațe de cristal aurit.
Ocazional se țin spectacole și în Foaierul Galben, care are o capacitate de maxim 200 locuri.