Ansamblul Violoncellissimo concertează în Piața Mare din Sibiu
Intrarea la acest eveniment este liberă.
Articol de AP, 5 iulie 2023, 10:56
Ansamblul Violoncellissimo oferă un concert în aer liber, pe 6 iulie, de la ora 20:00, pe scena din Piața Mare din Sibiu, avanpremieră a Turneului Naţional Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia, în cadrul festivalului Zilele muzicale româno-americane.
Intrarea la acest eveniment este liberă, anunță Radio România Cultural.
Ansamblul Violoncellissimo, alcătuit din cei mai buni violonceliști din țară, este unul dintre cele mai cunoscute ansambluri camerale românești și singurul care susține turnee naționale și internaționale de asemenea anvergură.
Concertul din 6 iulie de la Sibiu face parte din evenimentele în avanpremieră ale turneului naţional ajuns în 2023 la cea de-a cincea ediție, care va avea loc în lunile august-octombrie în întreaga țară și va ajunge în mari orașe ale României precum Iași, Cluj, Timișoara, Brașov, dar și peste hotare, spune liderul ansamblului şi Directorul General al Filarmonicii George Enescu.
„Toamna va fi plină de concerte, ansamblul Violoncellissimo urmând să cutreiere toată țara, dar și la Chișinău și Madrid. Concerte în aer liber am mai avut și vom avea și anul acesta. Programele pe care le propunem pentru concertele în aer liber vor conține toate stilurile muzicale, iar pentru sălile de concert vom avea tematici speciale prin care vom promova muzica clasică, violoncelul și artiștii români”, a precizat violoncelistul şi profesorul Marin Cazacu pentru RRC.
Ansamblul și-a obișnuit deja publicul să abordeze diferite genuri muzicale, care entuziasmează orice tip de ascultător: piese clasice, de pe coloane sonore ale filmelor celebre, valsuri, marșuri, lucrări de Beethoven sau Mozart în variantă rock etc. De altfel, proiectul Violoncellissimo, pe care Marin Cazacu l-a început în urmă cu peste 30 de ani alături de studenții săi, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă dar și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen. Proiectul este într-o continuă evoluție cu actuali și foști studenți ai maestrului.
Toți cei cărora le este dor de energia tinerilor care alcătuiesc cel mai cunoscut ansamblu de violoncele din România, au intrare liberă pe 6 iulie, în Piața Mare din Sibiu, de la ora 20:00, la avanpremiera Turneului Violoncellissimo – Clasic la puterea a treia 2023.
Violoncellissimo a susținut primul turneu național în 2019, iar în anii următori și-a continuat povestea prin evenimente similare cu ecouri în toată țara.
Cu prilejul concertului de deschidere a Festivalului Internațional Vară magică – ediția 2023, găzduit la Ateneul Român din București, Editura Casa Radio invită publicul meloman să participe la sesiunea de autografe ce va fi oferită de reputatul violoncelist Marin Cazacu pe discul „Cello Inspirations”.
Evenimentul va avea loc, pe 5 iulie, în rotonda centrală a Ateneului, la finalul concertului.
Albumul stă sub semnul diversității și al asocierilor stilistice inedite. Este un traseu sonor care pornește din epoca barocă a lui Händel, trece, prin modernismul lui Șostakovici, la tango-ul argentinian reimaginat de Piazzolla și ajunge la versiunile inedite ale pop-rock-ului – AC/DC, Europe sau Queen, până la interpretarea motivelor folclorice românești, notează Editura Casa Radio.
„Chiar din titlu, Cello Inspirations, se subînțelege mesajul acestui album. Mi-am dorit foarte mult să includ, alături de piese selectate din repertoriul ansamblului Violoncellissimo, o piesă care mi-a marcat, aș putea spune, destinul. Este vorba de Aria lui Lenski din opera Evgheni Oneghin de P.I. Ceaikovski, în varianta originală, pentru voce de tenor și orchestră. Celelalte lucrări incluse în album sunt înregistrări din concertele ansamblului Violoncellissimo, de la Ateneul Român și de la Sala Radio, unele cu studenții mei în formulă de 14 violoncele, pian și percuție, altele din proiectul unic, cu orchestra alcătuită din cei 100 de violonceliști din întreaga țară, orchestră dirijată de maestrul Cristian Mandeal”, mărturisește violoncelistul Marin Cazacu.
„Proiectul Violoncellissimo, pe care l-am început în urmă cu 30 de ani alături de studenții mei, a pornit din dorința de a le dezvolta acestora creativitatea colectivă și de a apropia mai mult ascultătorii de muzică, indiferent de gen. Este cea mai entuziasmantă experiență profesională pe care am trăit-o până acum. Prin acest album, doresc ca publicul să descopere imensa noastră bucurie de a cânta împreună, cu gândul că muzica este sursa celor mai profunde și înflăcărate emoții umane”, adaugă maestrul.