„Artă populară japoneză din regiunea Tohoku” la Palatul Culturii din Iași
Expoziția prezintă publicului exponate din regiunea Tohoku, una dintre cele mai frumoase și bogate zone etnografice ale arhipelagului nipon.
Articol de M P, 9 octombrie 2024, 08:30
Ambasada Japoniei, Japan Foundation şi Complexul Muzeal Național „Moldova” – Muzeul Etnografic al Moldovei organizează, în perioada 9 octombrie- 8 decembrie 2024, la Palatul Culturii din Iași, expoziţia „Artă populară japoneză din regiunea Tohoku”.
Ceremonia oficială de deschidere a expoziţiei va avea loc joi, 24 octombrie, în prezenţa Excelenței Sale, dl. KATAE Takashi, Ambasadorul Japoniei în România și a domnului Andrei APREOTESEI, Managerul Complexului Muzeal Naţional „Moldova”.
Expoziția prezintă publicului exponate din regiunea Tohoku, una dintre cele mai frumoase și bogate zone etnografice ale arhipelagului nipon, alcătuită din prefecturile Aomori, Akita, Yamagata, Iwate, Miyagi și Fukushima, și greu încercată de cutremurul și uriașul val tsunami care au lovit estul Japoniei pe 11 martie 2011.
Deși cultura locală și activitatea de artizanat din Tohoku au avut mult de suferit, locuitorii din zonele afectate de dezastru au depus mari eforturi pentru a-și salva valoroasa moștenire culturală și a reface regiunea, informează Radio România Iași.
Expoziția aduce în atenția vizitatorilor meșteșuguri tradiționale din Tohoku, evidențiind tehnicile populare de realizare a obiectelor și ustensilelor gospodărești utilizate din cele mai vechi timpuri și până astăzi în această zonă, dar și funcționalitatea și frumusețea acestora.
Selecția cuprinde un număr de 70 de obiecte din ceramică, metal, lemn, împletituri, textile, veșminte, etc. într-o încercare de a prezenta o imagine cât mai variată și cuprinzătoare a artei populare din Tohoku.
Printre exponate se remarcă broderiile tip kogin din Aomori, obiectele artizanale din lemn magewappa și kabazaiku din Akita, recipientele din lac, țesăturile tip bandori din Yamagata.
Pe lângă obiectele de artizanat tradițional realizate de meșteri anonimi, expoziția include și lucrări ale unor artiști care au găsit o bogată sursă de inspirație în arta populară din Tohoku. De exemplu, xilogravurile semnate de Shiko Munakata, ceramica realizată de Shoji Yamada și Kanjiro Kawai, sau obiectele textile și paravanele pictate de Keisuke Serizawa, ilustrând astfel climatul cultural și spiritual al locului.
La Muzeul Etnografic al Moldovei din Iași expoziția poate fi vizitată până în 8 decembrie, de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00.