Bihor: Atelier de educație muzeală despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire
Copiii orădeni din ciclul primar și gimnazial au ocazia să participe la un atelier de educație muzeală intitulat ”Povestiri despre Alexandru Ioan Cuza și Mica Unire”, dedicat zilei de 24 ianuarie și organizat în premieră de Muzeul Țării Crișurilor Oradea.
Articol de Marian Stoica, 19 ianuarie 2025, 09:30
Acesta va fi susținut zilnic, în perioada 21 – 26 ianuarie, timp de o oră, de la 11 la 12, de muzeografa Diana Iancu, la Muzeul Orașului Oradea.
Potrivit Dianei Iancu, acțiunea va cuprinde o prezentare a domnitorului Alexandru Ioan Cuza pe înțelesul copiilor și povestiri despre legendele ”Ocaua lui Cuza”, ”Moș Ion Roată și Unirea”, după care copiii vor avea posibilitatea și să analizeze diferite unități de măsură expuse în muzeu, pe care le vor putea ”cântări” cu mâinile lor.
”Le vom da copiilor să interacționeze cu obiectele. Avem diferite greutăți și unități de măsură din lemn, din metal, balanțe vechi, în expoziția permanentă a Muzeului orașului, într-o reconstituire a unui dispensar militar. Ocaua e o unitate de măsură pentru lichide și materii uscate, de obicei cereale, și noi avem ceva asemănător cu ocaua în muzeu. Era ocaua de capacitate (aproximativ un litru și un sfert) și ocaua de greutate (aprox. un kilogram și jumătate). Se știe că voievodul a dat o lege în vremea lui de a se măsura cu ocaua cea mare, fiind numită atunci ocaua lui Cuza. Iar negustorii care înșelau și foloseau ocaua mică era aspru pedepsiți. De aici și expresia ‘a umbla cu ocaua mică’ pentru ‘a înșela’ sau ‘a utiliza metode frauduloase’ de către comercianți”, a declarat, pentru AGERPRES, Diana Iancu.
Până în prezent s-au înscris trei clase de elevi orădeni pentru a participa la acest atelier, ce va avea loc la Muzeul Orașului Oradea, în Cetate, Piața Emanuil Gojdu nr. 39-41.
Organizatori sunt Muzeul Țării Crișurilor – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor și Primăria Municipiului Oradea.
AGERPRES