BIHOR: Discoteca anilor ’70-’80, în aer liber
Ritmurile disco ale anilor ’70-’80 vor oferi nostalgicilor orădeni sau turişti ocazia de a se distra, ca pe vremuri, într-o discotecă tematică în aer liber, cu intrare gratuită, ce va avea loc sâmbătă, 13 iulie, în Parcul Muzeului Ţării Crişurilor din Oradea, în cadrul celei de-a doua ediţii a programului estival „Tipografia de idei”.
Articol de Marian Stoica, 9 iulie 2024, 15:30
Discoteca va fi precedată, de la ora 20, de conferinţa „Discoteca anilor ’70-’80”, susţinută de muzeografa dr. Cristina Puşcaş, curator al expoziţiei permanente cu acelaşi nume din cadrul secţiei Muzeul Oraşului Oradea, ce a fost inaugurată în ianuarie 2020.
„Această discotecă vine în întâmpinarea sutelor de orădeni care s-au bucurat în anii precedenţi de cele două seri de dans şi muzică organizate în secţia Muzeului Oraşului Oradea şi care au avut mare succes. Acum am gândit ca această seară de dans să fie mult mai ofertantă, pentru un public mult mai numeros, beneficiind de anotimp, în aer liber. Voi vorbi despre ce a însemnat viaţa de zi cu zi a tinerilor orădeni în acei ani. Într-o atmosferă cenuşie, într-o societate cu multe alte restricţii în perioada comunistă, tinerii îşi găseau această oază de libertate, ascultând muzică de calitate şi dansând”, a declarat, luni, pentru AGERPRES, muzeografa Cristina Puşcaş.
Potrivit acesteia, DJ-ilor li se impunea un repertoriu alcătuit în procent de circa 80% din muzică românească şi restul, de doar 20%, muzică străină. În realitate însă, aceste procente se inversau şi se asculta mult mai multă muzică străină şi câteva melodii româneşti, atunci când apăreau securiştii. La modă erau pe atunci formaţiile ABBA, Boney M, iar dintre cele româneşti se dansa pe muzica celor de la formaţia Phoenix, Semnal M, Angela Similea, Mirabela Dauer etc.
În perioada anilor 1970-1980, discotecile orădene se ţineau, printre altele, în sala Arlus şi la Casa Armatei, în centrul oraşului.
Pentru autenticitatea evenimentului de sâmbătă, a fost invitat DJ-ul orădean Varga Ştefan, care va readuce în atenţia publicului hiturile disco de atunci, aşa cum o făcea odinioară la renumita discotecă Arlus din Oradea. De asemenea, participanţii sunt invitaţi să poarte o vestimentaţie specifică acelei perioade pentru a intra în atmosfera anilor ’70-’80.
În comunicatul organizatorilor, se menţionează că acest eveniment se adresează atât nostalgicilor vremurilor disco, cât şi generaţiei tinere care va avea ocazia să descopere „epoca de aur a discotecilor, o perioadă vibrantă şi plină de viaţă ce a schimbat pentru totdeauna peisajul cultural şi muzical, lăsând o amprentă profundă asupra generaţiilor care au trăit-o şi asupra celor care au descoperit-o mai târziu”.
Organizatori sunt Muzeul Ţării Crişurilor Oradea – Complex Muzeal împreună cu Visit Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Primăria Municipiului Oradea şi o serie de alţi parteneri.
Programul estival organizat de Muzeul Ţării Crişurilor numit „Tipografia de Idei” a început în luna iunie, urmând ca până pe 8 septembrie, să fie organizate în parcul muzeului o serie de conferinţe, concerte, proiecţii de filme şi ateliere creative.
AGERPRES