BIHOR: Festivalul Medieval Oradea, în weekend, cu peste 600 de cavaleri din nouă ţări
Festivalul Medieval Oradea, unul dintre cele mai mari din Europa, va avea loc în perioada 4 – 7 iulie, în Cetatea Oradea, fiind organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR – Visit Oradea) şi Primăria Oradea.
Articol de Marian Stoica, 3 iulie 2024, 20:00
Potrivit programului oferit de directorul APTOR, Alex Chira, ceremonia de deschidere se va desfăşura joi seară, de la ora 18, în Piaţa Unirii, cu o paradă a coifurilor şi prezentarea cavalerilor, muzică medievală şi spectacol cu spadasini.
Programul deosebit de bogat al festivalului va continua în următoarele trei zile în Cetatea Oradea care devine o reşedinţă pentru tabere de meşteri, cavaleri, domniţe, menestreli, îmblânzitori de foc, un spaţiu deschis pentru bătălii aprige şi turniruri nobile.
Sunt invitaţi peste 600 de luptători şi personaje medievale din nouă ţări pentru a participa la turniruri călare cu lance balsa şi competiţii internaţionale sau spectacole cu foc. Bihorenii şi oaspeţii oraşului se vor putea bucura şi de o serie de concerte live în aer liber, atât la scena mare, cât şi în şanţul cetăţii sau în curtea interioară.
Printre invitaţi îşi vor da concursul trupele Grimus, Subcarpaţi şi interpretul Radu Almăşan, solistul trupei Bosquito. Vor mai concerta: Dafina, Elektro Instinct, Holloenek, Krak, Viatores Festiv, Veridi Venti, Peregrinii, Baghatur şi Toboşarii din Visegrad.
Arena de luptă din şanţul cetăţii va găzdui vineri un antrenament călare, show cu stegarii medievali, jocurile regale ale caselor nobiliare, iar după amiază, o competiţie nobiliară de tir cu arcul, competiţia nobiliară a scutierilor – TAP fight, concertul Holloenek, urmat în orele serii de jocuri vânătoreşti, concert Viatores Festivi, Golden Gryphon Tournament. De la ora 21, timp de o oră, se va derula o etapă din Campionatul de turnir călare, iar de la ora 22, o oră, va avea loc o bătălie de noapte.
În cele trei zile, în Zona copiilor din şanţul cetăţii, micuţii şi însoţitorii lor vor avea parte de evenimente special organizate pentru ei, pe tot parcursul zilei: tactici de luptă pentru copii, iniţiere în arta Zânelor Silvane, plimbare pe picioroange, teatru de păpuşi, turnamentul cavaleresc pentru copii, atelier de dans, jonglerii cu clovnul Fabio şi momente de magie cu magicianul Capistro. De asemenea, copiii vor putea participa la concursul de tras cu arbaleta, la o demonstraţie cu păsări de pradă şi demonstraţie de lupte cavalereşti.
În Taverna Medievală sunt organizate alte evenimente pentru adulţi, cum ar fi jocuri de societate, bătaie cu saci, jocuri de societate – şah, dame, concurs de tras sfoara 5 vs. 5, concerte şi spectacol cu foc, la lăsarea nopţii.
În Curtea Interioară a Cetăţii va avea loc întâlnirea cu Cavalerii Teutoni, primii cavaleri români care participă la un turnir internaţional, o demonstraţie de mânuire a tobelor cu Toboşarii din Visegrad, prezentarea stilului de luptă tip Buhurt şi altele.
Aleea meşteşugarilor va fi cu siguranţă una de mare atractivitate pentru că sunt amenajate 13 ateliere pentru prezentarea diferitelor meşteşuguri: turnătoria de bronz, fierăria din Toledo, tâmplăria, maestrul sticlar. Vizitatorii festivalului vor putea asista la demonstraţii practice în atelierele de pielărie, olărie, ţesătorie, pâslărie, de bătut monede, de făcut arcuri şi chiar a unui scrib medieval.
Programul Festivalului Medieval Oradea va continua sâmbătă şi duminică, începând cu ora 10, cu alte manifestări, pe durata, în general, a câte unei ore, până la ora 23. Sâmbătă, cei interesaţi vor putea vedea o competiţie nobiliară de tir cu arcul şi arbaletă sau una cu scut şi spadă ori cu spadă lungă, un spectacol cu toboşari, o paradă a modei, lupte judiciare şi pedepse, luptă călare cu toţi cavalerii, dar şi o bătălie mare.
Duminică sunt programate Campionatul Internaţional de TAP-fight, finala Golden Gryphon Tournament şi finala Campionatului de Turnir Călare, cu înmânarea premiilor şi închiderea taberelor medievale.
Festivalul medieval din acest an se va încheia în timpul serii cu două concerte la scena mare. Primul, de la ora 20, va fi susţinut de tânăra Dafina, un muzician şi artist vizual din Oradea, pasionată de ukulele şi muzica indie-pop, într-un duo acustic, alături de chitaristul Toma Emanuel Ioan. De la ora 21, solistul trupei Bosquito, Radu Almăşan, va interpreta mai multe piese de pe primul său album solo, „Taj Mahal”, dar şi piese de rock latin.
AGERPRES