Brașov, oraș din poveste: Alte patru zile și seri cu colinde, la final de săptămână
Seria de concerte și colinde oferite de municipalitate în cadrul evenimentului ”Brașov, oraș din poveste” continuă în această săptămână.
Articol de M P, 11 decembrie 2024, 18:30
Cei prezenți în centrul orașului se vor putea bucura de colindele copiilor și corurilor locale, dar și de concertele cu cântece de Crăciun ale unor artiști consacrați.
”O să începem să fim din ce în ce mai conectați cu partea asta de atmosferă de Crăciun. O să avem, joi, un grup de colindători de la Școala Waldorf Sophia, o să avem colindătorii de la «Corona», sunt jandarmii brașoveni de la Inspectoratul Județean de Jandarmi «Nicolae Titulescu». De asemenea, o să avem Ansamblul Folcloric «Zestrea Branului». Deschidem seria transmisiunilor live în Piața Sfatului și o să avem un concert cu Big Band-ul Apollonia, alături de Alexandra Fits. Acesta este primul, dar de săptămâna viitoare vom avea cam în fiecare seară (19, 20, 21, 22 și 23 decembrie) concerte live, transmise pe ecran mare în Piața Sfatului, dacă sălile de concert sunt neîncăpătoare în perioada asta”, a spus viceprimarul municipiului Brașov, Dan Ghiță.
De asemenea, sâmbătă va fi un concert extraordinar al artiștilor din cadrul proiectului Ma Ra Mu, iar duminică, pe scena din Piața Sfatului va urca Adrian Naidin, cu al său ”Măturătorii Raiului”, un concert în care colindul românesc este mixat cu elemente de jazz contemporan, anunță Radio România Brașov.
Program detaliat
Joi, 12.12
– ora 18.00 – Corul de copii și adulți Waldorf Sophia
Sub bagheta respectatului Dr. Dragoș Mihai Cohal, dirijor la Opera din Brașov și profesor asociat la Facultatea de muzică a Universității Transilvania, în anul 2021 a luat naștere Corul de copii și adulți Waldorf Sophia.
Corul a avut multe reprezentații de excepție pe toate scenele din Brașov și a încântat publicul cu diverse genuri muzicale, de la cele tradiționale, precum muzica de Crăciun, muzică ușoară sau folk, până la explorarea muzicii specifice diferitelor părți ale globului și muzica sacră.
– ora 18.45 – Grupul de colindători „Corona” al Inspectoratului de Jandarmi Județean ”Nicolae Titulescu” Brașov
Grupul de colindători „Corona” al Inspectoratului de Jandarmi Județean ,Nicolae Titulescu” Brașov are o tradiție de peste 8 ani și este format în prezent din 19 membri, ofițeri și subofițeri ai unității, alături de alți colaboratori de suflet.
În anul 2019 grupul și-a lansat un prim album cu un număr de 12 colinde tradiționale. În anul 2020 a fost lansat un al doilea album, intitulat “Glasuri de români răsună!”, cu 14 cântece patriotice și ostășești, iar în luna decembrie a anului 2023 a apărut cel de-al treilea album al grupului, care conține colinde tradiționale.
– ora 19.15 – Ansamblul Folcloric “Zestrea Branului”
Ansamblul Folcloric “Zestrea Branului”, înființat la începutul anului 2014, este menit să ducă mai departe tradițiile și obiceiurile din zona etno-folclorică Bran.
Ansamblul este condus de Andreea Jitea, care este și solist vocal, Marian Duicu și coregraful Liviu Vintilă și estecompus din tineri talentați din ținuturile Branului, dornici să ȋnvețe dansuri populare și arta cȃntului popular, fiind astfel un izvor de bogăție al folclorului zonal, cȃt și romȃnesc.
Vineri, 13.12
– ora 19.00 – Transmisie LIVE concert Big Bandul Apollonia & Alexandra Fits
Big Bandul Apollonia își face debutul pe scena Brașovului într-un concert special de Crăciun, alături de Alexandra Fits.
Big Bandul Apollonia aduce un suflu nou, combinând muzica jazz cu tradițiile Crăciunului într-o interpretare modernă și emoționantă. Fiecare instrument și fiecare voce contribuie la crearea unei atmosfere calde și festive, în acord cu spiritul sărbătorii, dar și cu nevoia orașului de a explora noi forme de exprimare artistică.
Concertul va fi transmis live în Piața Sfatului din sala de evenimente ”Popular”
Sâmbătă 14.12
– ora 18.00 – Concert ,,MA RA MU”
”Muzica unește oamenii, Crăciunul unește familia. Deși fiecare dintre noi are proiectele lui separate, sărbătorile de iarnă ne găsesc mereu împreună. Ne-am dorit ca atmosfera sonoră a vocilor noastre, completată de cea vizuală să împletească cele 2 lumi: cea contemporană și cea arhaică. Fiecare detaliu a fost ales pentru ca vechiul și noul să se îmbine într-un mod firesc și natural, iar fiecare alegere pe care am făcut-o a fost gândită în așa fel încât să existe unitate. Dorința noastră este să transmitem mai departe cântul. Am umblat prin sate să ascultăm poveștile bătrânilor și să culegem melodii uitate și știute numai de ei. Lucruri care deși au fost acoperite de “praful” trecerii timpului, poartă cu ele istorii nespuse”, se prezintă artiștii de la MA RA MU.
Duminică 15.12
– ora 18.00 – “Măturătorii Raiului” – Adrian Naidin Quintet (Colinde și cântece de stea).
Adrian Naidin aduce pe scena din Piața Sfatului Colinde tradiționale românești și nu numai, alături de John Micu – percuții, Eugen Amarandei – Bas, Ștefan Orfescu – chitară și Cătălina Naidin – Voce și vioară.
Colindul românesc este mixat în mod excepțional cu elemente de jazz contemporan, pentru a anunța, într-o manieră nonconformistă, vestea Nașterii Domnului.
„Muzica este o aspirație către mântuire, o cerere de iertare a omului față de Dumnezeu și față de copacul tăiat pentru a fi transformat în instrument muzical. Nu există muzică fără iubire și nu există iubire fără iertare. Sunt sunete pe care nu le pot exprima prin violoncel, pian sau orice alt instrument. Cel mai mare artist este natura, dar deasupra ei este Dumnezeu. Apoi vin oamenii. Noi, artiștii, suntem niște intermediari între teluric și celest”, spune Adrian Naidin.
Evenimentele sunt organizate de Centrul Cultural Apollonia, în parteneriat cu Primăria Municipiului Brașov.